THACI OPET PREMIJER

Pacolli izabran za novog predsjednika Kosova

22.02.2011 u 18:42

Bionic
Reading

Čelnik Alijanse za novo Kosovo i poznati kosovski poduzetnik Behgjet Pacolli izabran je za novog kosovskog predsjednika u idućem petogodišnjem mandatu, a kosovski je parlament na svom izvanrednom zasjedanju izabrao i novu kosovsku vladu na čelu s premijerom Hashimom Thacijem, koji je premijersku dužnost obavljao i u prethodnom mandatu

Za Pacollija, koji je nakon dva neuspjela kruga glasovanja u kojima je za izbor trebao dobiti dvotrećinsku većinu glasova, u trećem su krugu, u kojem se traži obična većina, glasovala 62 zastupnika od ukupno 120 koliko ih ima kosovski parlament. Sjednici parlamenta nazočilo je 67 zastupnika s obzirom da zastupnici oporbenog Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i pokreta Samoopredjeljenje nisu nazočili sjednici.

Pacolli je odmah po izboru položio svečanu prisegu pred zastupnicima kosovske Skupštine i održao prigodni govor ističuči kako će braniti suverenitet Kosova.

Novi kosovski predsjednik izabran je na temelju koalicijskog sporazuma njegove Alijanse novo Kosovo sa Demokratskom partijom Kosova Hashima Thacija, koja je pojedinačno osvojila najviše glasova na kosovskim prijevremenim parlamentarnim izborima održanim 12. prosinca.

Predsjednik Skupština Kosova Jakup Krasniqi je izbor Pacollija prokomentirao riječima: 'Stanka je bila uspješna'.

Pacolli, poznati kosovski poslovni čovjek, vlasnik je građevinske tvrtke Mabetex sa sjedištem u Švicarskoj, a kosovski ga mediji predstavljaju kao najbogatijeg Kosovara. Pacolli je tako postao četvrti predsjednik Kosova, nakon Ibrahima Rugove, Fatmira Sejdiua i Jakupa Krasniqija, koji je zadnjih nekoliko mjeseci bio vršitelj te dužnosti.

Današnja izvanredna sjednica Skupštine Kosova počela je bez zastupnika Demokratskog saveza Kosova (27), dok su u tijeku sjednice dvoranu napustili i zastupnici Alijanse za budućnost Kosova (11) i pokreta Samoopredjeljenje (14).

Kosovo dobilo novu vladu, Thaci opet premijer

Za novu kosovsku vladu glasovalo je 65 od 67 zastupnika koliko ih je nazočilo današnjoj sjednici Skupštine s obzirom da zastupnici Demokratskog saveza Kosova nisu željeli sudjelovati u današnjem izboru, a da su zastupnici drugih dviju oporbenih stranaka, Alijanse za budućnost Kosova i pokreta Samoopredjeljenje, tijekom zasjedanja napustili dvoranu.

Okosnicu nove kosovske vlade čine Thacijeva Demokratska partija Kosova (DPK) i Alijansa za novo Kosovo, novog kosovskog predsjednika Behgjeta Pacollija.

Thaci je izabran za premijera unatoč pritiscima međunarodne zajednice zbog sumnji o povezanosti bivšeg zapovjednika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) s trgovinom organima na Kosovu u vrijeme rata, što sam Thaci žestoko opovrgava.

Skupština je izabrala pet zamjenika premijera, a po prvi put je za zamjenika premijera izabran predstavnik srpske zajednice na Kosovu.

Nova kosovska vlada imat će 18 ministarstava, a podjela vladinih resora obavljena je na temelju postignutog sporazuma između Demokratske partije Kosova, Alijanse novo Kosovo, Liste Ibrahima Rugove i manjinskih zajednica. Tim je okončan maratonski proces koji traje od 2. studenoga kada je raspušten kosovski parlament i vlada, nakon čega su 12. prosinca održani prijevremeni izbori na kojima je najviše glasova dobila Thacijeva Demokratska partija Kosova.

Odmah po izboru za premijera Thaci je predstavio zastupnicima vladin program ističući kako je jedan od prioriteta njegove vlade dijalog s Beogradom koji je, kako je rekao, u interesu obje zemlje i treba se završiti međusobnim priznanjem. Njegova će se vlada morati suočiti i s iznimno visokom stopom nezaposlenosti koja iznosi 48 posto.