kompliciran zahvat

Pacijentica čistila masline dok su joj liječnici operirali tumor na mozgu

11.06.2020 u 09:04

Bionic
Reading

Kirurzi od pacijenata obično traže da, za vrijeme operacije na mozgu sviraju violinu ili gitaru, no šezdesetogodišnja Talijanka je za vrijeme zamršenog zahvata vadila koštice iz maslina, potrebne kao glavni sastojak jednoga tailjanskog kulinarskog specijaliteta

Operativni zahvat, koji su obavili neurokirurzi bolnice u Anconi trajao je dva i pol sata. Pacijentici, koja je cijelo vrijeme bila budna, uspješno je odstranjen tumor na lijevoj strani mozga, piše talijanska agencija Ansa.

"Ova nam metoda omogućuje da nadziremo stanje pacijenta i funkcije mozga te pomaže da graduiramo aktivnosti tijekom operacije", pojasnio je dr. Roberto Trignani koji je predvodio tim od 11 specijalista - neurokirurga, neuroanesteziologa, psihologa, neurofiziologa i medicinskih sestara, koji su sudjelovali u operativnom zahvatu.

Kazao je da je riječ o metodi "awake", tijekom koje se pacijent održava budnim i obavlja ono što sam izabere. Aktivnost koju pacijent radi za vrijeme zahvata bira se ovisno o dijelu mozga koji se operira, ali na temelju individualnih navika pacijenta.

Pacijenti su budni da bi liječnici uočili određena neurološka stanja u dijelovima mozga koja utječu na vid, pokretljivost ili govor. Nerijetko za vrijeme zahvata postavljaju pitanja pacijentima. Centar za kontrolu govora, pamćenje i pokrete nalazi se u lijevome temporalnom režnju, pojasnio je dr. Trignani. 

Tim doktora Trignanija u posljednjih je pet godina izveo šezdesetak sličnih operacija.

Ansa piše da je pacijentica otkoštavala masline za pripremu specijaliteta karakterističnog za talijanski grad Ascoli Piceno u pokrajini Marche poznat po nazivu 'Olive all'ascolana'.