U POŽEGI

Pacijent udario liječnicu šakom u glavu, HUBOL traži istragu

04.05.2017 u 13:05

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u četvrtak je ponovno zatražila bolju pravnu zaštitu liječnika te hitno očitovanje zdravstvene administracije o napadu pacijenta na liječnicu, koji se dogodio 2. svibnja u Požegi.

HUBOL  traži internu istragu radi utvrđivanja odgovornosti za zadnji napad na liječnicu opće medicine koju je u utorak u njezinoj ordinaciji u požeškom Domu zdravlja šakom udario pacijent. Po pisanju medija, riječ je o ovisniku o drogama, a liječnica je zbog zadobivenih ozljeda prevezena u bolnicu.  

Na tragu tog napada, HUBOL u otvorenom pismu upozorava na izostanak reakcije nadležnih institucija na učestale napade pacijenata na liječnike, tvrdeći da su gotovo svakodnevno izloženi linču i u pravnom smislu u potpunosti prepušteni samima sebi ili višoj sili.

"Osoba koja je fizički napala i ozlijedila liječnicu od ranije je poznata policijskim službenicima zbog prijetnji smrću liječnici, zbog čega je u nekoliko navrata izvršen policijski očevid, o čemu je vođen zapisnik. Međutim, nadležni represivni aparat propustio je preventivno reagirati, zanemarivši prijetnje smrću do kojih na svu sreću nije došlo, a  policijskim službenicima trebalo je  gotovo 30 minuta za reakciju tijekom najnovijeg napada", ističe se u pismu HUBOL-a.

Područna služba HZZO-a nije reagirala na adekvatan način iako je bila upoznata s verbalnim prijetnjama liječnici koja je bila zabrinuta za vlastitu sigurnost, optužuje HUBOL, čime je HZZO postao izravni sukrivac za neželjeni događaj.

Ako i ovoga puta izostane adekvatna reakcija, iz HUBOL-a poručuju da će biti prisiljeni "na drugi način tražiti odgovornost svih koji su nečinjenjem i grubim zanemarivanjem činjenica doveli liječnicu u životnu opasnost".