NEMA RAZLOGA ZA PANIKU

Pacijent iz zagrebačke bolnice nema ebolu

13.10.2014 u 17:58

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je kako je danas, u sklopu mjera koje se provode radi sprječavanja unosa virusa ebole u Hrvatsku, u jednoj zagrebačkoj bolnici obavljeno epidemiološko ispitivanje pacijenta s vrućicom i nespecifičnim simptomima zarazne bolesti, nakon čega je isključena mogućnost zaraze ebolom

Epidemiološkim ispitivanjem utvrđeno je da osoba nije putovala u zemlje zahvaćene epidemijom ebole, te da ne zadovoljava ni druge epidemiološke kriterije potrebne da bi se uopće postavila sumnja na zarazu ebolom, ističe HZJZ.

"Povremeno se pojavljuju pacijenti s vrućicom i nespecifičnim simptomima, koji se stavljaju pod nadzor epidemiologa. Takvih pacijenata bit će i ubuduće, no to ne znači da ima razloga za bilo kakvu paniku. Sustav mora tako djelovati kako bi se otklonila i najmanja sumnja na mogućnost ebole", izjavila je Hini ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin.

U Hrvatskoj su na snazi mjere sprečavanja unosa virusa ebole, epidemiološka situacija u zemlji i svijetu pomno se nadzire, a zdravstveni sustav povezan je sa službenim međunarodnim sustavima ranog uzbunjivanja. Iako broj oboljelih u zemljama zapadne Afrike raste, rizik pojave ebole u Hrvatskoj i dalje je nizak, ističe HZJZ.

Dosad je u Hrvatskoj ukupno 105 osoba bilo pod pasivnim medicinskim nadzorom jer su doputovale iz zemalja u kojima ima ljudi zaraženih ebolom.
Trenutno pod pasivnim nadzorom 26 osoba

Trenutno je pod pasivnim nadzorom 26 osoba koje borave kod kuće i prate moguće promjene u svojem zdravstvenom stanju. Ako uoče simptome povećane temperature, povraćanja ili vrtoglavice, odmah se moraju obratiti epidemiološkoj službi prema mjestu stanovanja.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 3. listopada u svijetu je od ebole oboljela 7491 osoba, a 3439 ih je umrlo. Rizik od zaraze prisutan je u Liberiji, Gvineji, Sijera Leoneu, Nigeriji i u DR Kongu.

Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, svaki putnik koji iz tih zemalja dolazi u Hrvatsku mora se javiti graničnom sanitarnom inspektoru.

Osobama koje putuju u zaražena područja savjetuje se da izbjegavaju kontakt s krvlju ili tjelesnim tekućinama pacijenata i umrlih bolesnika, odnosno predmetima koji su svježe kontaminirani.

Kod zaraženih ebolom, bolest se javlja između dva i dvadeset jednog dana nakon izlaganja virusu uz groznicu, povišenu temperaturu, bolove u mišićima, slabost, glavobolju i grlobolju. Iduću fazu bolesti obilježavaju povraćanje, proljev, osip i poremećaji u radu jetre i bubrega.