zagreb advent run

Ovogodišnja kostimirana blagdanska utrka posvećena je borbi protiv dijabetesa

07.11.2018 u 13:47

Bionic
Reading

U adventsko vrijeme, točnije 16. prosinca, održat će se kostimirana utrka posvećena osobama oboljelim od dijabetesa te podizanju svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti

Broj umrlih od dijabetesa u Hrvatskoj prošle godine porastao je za 23 posto u odnosu na godinu ranije. Stoga će se i dio sredstava prikupljenih od kotizacija utrke donirati Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga kao potpora programima i projektima koje provodi.

'Cilj ove vesele i šarene utrke je na zabavan način osvijestiti građane o dobrobitima trčanja za zdravlje, ali i omogućiti svim sudionicima utrke jedinstven sportski doživljaj čarobnog zagrebačkog Adventa. Pozivamo sve građane da obuku svoje najluđe kostime i pridruže nam se na utrci od pet ili 10 kilometara. Novost ovogodišnjeg, trećeg izdanja utrke to je da Zagreb Advent Run otvaramo i svim hodačima te nordijskim hodačima koje pozivamo da nam se pridruže na trasi od pet kilometara', izjavio je Berislav Sokač, jedan od organizatora utrke i idejni začetnik Zagreb Advent Runa.

Važnost tjelesne aktivnosti, pogotovo za dijabetičare, istaknuli su i iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

'S obzirom na prirodu liječenja dijabetesa, bavljenje fizičkom aktivnošću ima vrlo značajan doprinos u kontroli šećerne bolesti. Naše aktivnosti za osobe s dijabetesom, pored edukativnih, obavezno uključuju neku vrstu tjelesne aktivnosti te stalno podizanje svijesti o njezinoj važnosti. Stoga ove godine pozivamo dijabetičare da se u skladu sa svojim fizičkim mogućnostima uključe u samu utrku, makar i kao hodači', izjavila je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Utrka pod nazivom Zagreb Advent Run održava se treći put, a kreće u 10 sati. Početak i završetak utrke su u Ulici Isidora Kršnjavog, ispred hotela The Westin, a svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti do 1. prosinca u ponoć.

Također, svi sudionici imat će priliku savjetovati se sa stručnjacima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar koji će im mjeriti razine šećera u krvi i kontrolirati krvni tlak, s kineziolozima o dobrobitima vježbanja te nutricionistima o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.

Organizatori utrke su tvrtka Run Croatia i vodeća hrvatska agencija za odnose s javnošću i integrirano komuniciranje Millenium promocija, suorganizator je Grad Zagreb, a podršku projektu pružila je i Turistička zajednica grada Zagreba.

Više detalja o utrci možete pronaći na službenoj stranici.