PRIVATNI VOJNICI

Ovo su najmoćniji plaćenici na svijetu

27.04.2013 u 11:29

Bionic
Reading

Samo 2010. godine bilo je više od 70 oružanih sukoba diljem svijeta. Premda je svaki od njih različit, svi su imali jednu zajedničku stvar - u nekom trenutku jedna strana htjela je imati više vojnika. Kada zapovjednici formiraju svoje redove, onda ih često pune profesionalnim vojnicima koji znaju kako se boriti - i koji su dobro plaćeni za to, piše Business Insider

Ideja plaćenika možda se može učiniti malo čudna za 21. stoljeće, ali ove snage čine razliku i nerijetko su sve što stoji između lidera i njegove sudbine. Business Insider donosi popis najpoznatijih privatnih vojnih tvrtki.

S više od 625 tisuća zaposlenih, sigurnosni div G4S drugi je najveći privatni poslodavac u svijetu (iza Wal-Marta). Dok su neka od poslovanja usmjerena na banke, zatvore i zračnu sigurnost, G4S također igra važnu ulogu u kriznim zonama oko svijeta. Primjera radi, njegovi zaštitari zaduženi su da paze na jednu trećine svih nevojnih opskrbnih konvoja u Iraku, a u kombinaciji grupa je sigurnosno prisutna u više od 125 zemalja, uključujući i neke od najopasnijih dijelova Afrike i Latinske Amerike.

G4S trening


S više od 1.200 zaposlenika diljem svijeta, tvrtka Unity Resources u australskom vlasništvu povećala je svoju prisutnost u Iraku kako se vojska povlačila. Upravljački dio ove tvrtke čine veterani iz Australije, SAD-a i Velike Britanije. Ova privatna vojna tvrtka je najpoznatija po čuvanju australskog veleposlanstva u Bagdadu. Izvan Iraka pomagala je u očuvanju sigurnosti tijekom parlamentarnih izbora u Libanonu i pri evakuaciji privatne naftne tvrtke iz kriznih područja u Bahreinu. Tvrtka također djeluje u cijeloj Africi, Srednjoj i Južnoj Americi, Aziji i Europi.

Erinys je odgovorna za zaštitu većine iračke vitalne naftne imovine, a nedavno je dobila dva ugovora u Republici Kongo, za očuvanje sigurnosti na najvećim iskopinama željezne rude i na projektima nafte i plina.

DynCorp, sa sjedištem u Virdžiniji, jedna je od osam privatnih vojnih tvrtki koje je State Department odabrao da ostanu u Iraku kada se američke snage povuku. Pripadnici DynCorpa borili su se protiv kolumbijskih pobunjenika i dilera droge u Peruu. Radi se o velikoj grupi s više od 10.000 zaposlenih koja ima godišnji prihod od oko 3,4 milijarde dolara. DynCorp je također aktivan u cijeloj Africi, istočnoj Europi i Latinskoj Americi.

Još jedna od osam plaćeničkih tvrtki koje će zamijeniti službene američke snage u Iraku je Triple Canopy, koja ima vojsku od oko 1.800 vojnika u toj zemlji - uglavnom iz Ugande i Perua – i ugovore u vrijednosti do 1,5 milijardi dolara. Ugovore ima i u drugim dijelovima svijeta: na Haitiju, gdje čuvaju američko veleposlanstvo te Izraelu, gdje agenti nude osobne zaštitne usluge američkom State Departmentu.

Aegis Defense Services
broji oko 5.000 vojnika koji rade s UN-om, SAD-om, i naftnim tvrtkama. Ovaj privatni 'vojni izvođač' vjerojatno je najpoznatiji po snimkama koje su se pojavile 2005. i na kojima se vidi kako navodno njegovi pripadnici pucaju po iračkim civilima.

Defion International zapošljava tisuće boraca iz zemalja u razvoju, a u nekim slučajevima ti agenti su plaćeni s tek 1.000 dolara po mjesecu, što je izazvalo međunarodni gnjev - posebno za radna mjesta povezana s američkim State Departmentom.

Academi, nekad poznat pod imenom Blackwater, posjeduje i vodi jednu od najnaprednijih privatnih i vojnih jedinica za obuku u svijetu. Academi je vjerojatno smanjio broj svojih pripadnika nakon niza nezakonitih pucnjava i drugih kontroverzi koje su naljutile iračku vladu i ugrozile važne ugovore. Izvan Bliskog istoka, Academi je angažiran kako bi zaštitio ulice New Orleansa nakon uragana Katrina te raketni obrambeni sustav u Japanu.