ORIGINALNA RJEŠENJA

Ovo su gospodarske ideje po kojima se razlikuju glavni politički igrači

06.09.2016 u 06:52

Bionic
Reading

U zahuktaloj izbornoj kampanji ekonomske teme isplivale su u prvi plan. Međutim, u kakofoniji političkih obećanja provlače se brojne ideje koje predstavljaju opće mjesto u većini izbornih programa poput onih o ukidanju parafiskalnih nameta, depolitizaciji javne uprave, povećanju ulaganja u istraživanje i razvoj i sl. Stoga smo se potrudili izdvojiti deset prepoznatljivih gospodarskih ideja po kojima se vodeće tri političke opcije (Narodna koalicija, HDZ, Most) međusobno razlikuju

Najviše unikatnih gospodarskih ideja odnosi se na poboljšavanje uvjeta poslovanja za poduzetnike. Tu su brojne specifične porezne olakšice, osnivanje novih institucija za poticanje poduzetništva, mjere za jačanje konkurentnosti, financijski poticaji… Evo što originalno nude tri glavna politička konkurenta za osvajanje vlasti.

HDZ: karta investicija, agrobanka, CRO-kartica…

1. Izrada karte mogućih investicija s popisom troškova ulaganja, dozvola koje treba dobiti te poticaja koji se daju za provedbu projekata.

2. Poticanje startupova odbijanjem 30 posto iznosa ulaganja od porezne osnovice poreza na dohodak ako startup uspije, odnosno 60 posto ako ne uspije. Ako je ulagač u startup pravna osoba, priznat će joj se 30 posto, odnosno 60 posto ulaganja kao odbitna stavka od porezne osnovice na porez na dobit. Uz to, prodaja vlasničkog udjela bit će oslobođena poreza na kapitalnu dobit.

3. Osnivanje agrobanke koja će se baviti isključivo kreditiranjem poljoprivrednih proizvođača.

4. Uvođenje hrvatskog turističkog vaučera, tzv. CRO-kartice koja bi poslužila poslodavcima za nagrađivanje zaposlenika kroz isplatu neoporezivog regresa u visini prosječne plaće. Vaučer bi se koristio namjenski za plaćanje turističkih, ugostiteljskih i kulturnih usluga u zemlji s ciljem povećanja domaćeg turističkog prometa za 30 posto, a domaće turističke potrošnje za 60 posto.

5. Uvođenje in-work modela kojim će se umirovljenicima i korisnicima socijalne pomoći omogućiti zapošljavanje uz zadržavanje prava na socijalnu naknadu (mirovinu) u potpunosti ili djelomično, ovisno o ostvarenoj visini dohotka

6. Smanjenje stope poreza na promet nekretnina s 5 na 4 posto u cilju oživljavanja tržišta nekretnina.

7. Osnivanje državnog fonda za istraživanje, razvoj i inovacije koji će se financirati sredstvima EU-a, izdvajanjima iz proračuna i privatnim investicijama.

8. Omogućavanje isplate 10 posto kapitalizirane štednje iz drugog mirovinskog stupa najranije dvije godine prije odlaska u mirovinu bez oporezivanja.

9. Kreiranje 50.000 radnih mjesta u poljoprivredi kroz novi pristup razvoja koji uključuje povezivanje poljoprivrednih gospodarstava sa znanstvenicima, uz dobro usmjeren sustav poticaja i stabilnu dugoročnu poljoprivrednu politiku.

10. Uvođenje fiskalnog pravila kao ustavne kategorije, uz kontinuirano smanjenje javnog duga u BDP-u za preko 10 postotnih bodova do 2020. godine.


Narodna koalicija: ukidanje članarine u HGK-u, fond rizičnog kapitala, online osnivanje tvrtki

1. Sklapanje ugovora s ulagačimaza osiguranje istih poreznih uvjeta kakvi su bili na snazi kad je ulagač započeo investiciju za ulaganja veća od 100 milijuna kuna s najmanje 10 novih radnih mjesta visoke stručne spreme.

2. Kroz fondove rizičnog kapitala osigurati najmanje milijardu kuna ulaganja u razvoj tehnološko orijentiranih startupova te malih i srednjih poduzetnika.

3. Online osnivanje tvrtki (j. d. o. o i d. o. o.) kroz povezivanja sustava eTvtka i eGrađani u prvoj godini mandata.

4. Uvođenje obvezne primjene e-potpisa i e-računa u poslovanje tijela državne uprave.

5. Posebne potpore za novoosnovane tvrtke - kuponi za kupnju osnovne informatičke opreme i izradu prve mrežne stranice te besplatan pristup platformi u oblaku s osnovnim softverskim programima za uredsko poslovanje i poslovno upravljanje.

6. Poticanje i omogućavanje građanima da sudjeluju u projektima obnovljivih izvora energije tako da kućanstva budu proizvođači energije, da se udružuju u energetske zadruge te zajednički investiraju u energetske projekte.

7. Proširivanje registra državne imovine i na imovinu u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave.

8. Porezne olakšice za gospodarstvenike kod priznavanja reprezentacije kao priznatog rashoda te kod priznavanja odbitka PDV-a za kupnju osobnih automobila za poduzetničke aktivnosti.

9. Porezne olakšice za zapošljavanje osoba starijih od 50 godina kojima će poslodavac biti oslobođen plaćanja doprinosa na plaću u razdoblju od 5 godina.

10. Ukidanje obvezne članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Marinko Škare (Most), Ivana Maletić (HDZ) i Branko Grčić (Narodna koalicija)
Izvor: Pixell

MOST: nacionalna strategija, PDV po plaćenim računima, gospodarski pojas

1. Donošenje strategija nacionalnog razvoja, krovnog dokumenta koji definira dugoročne ciljane vrijednosti.

2. Ukidanje poreza na dividendu i udjele u dobiti.

3. Uvođenje četiriju stopa poreza na dohodak – 10 posto (do 3.000 kn), 20 posto (3.000 - 13.000), 35 posto (13.000 do 100.000) i 50 posto (iznad 100.000).

4. Mogućnost plaćanja PDV-a nakon naplate računa za male i srednje poduzetnike.

5. Učenicima i studentima omogućiti pokretanje tvrtke bez gubitka prava na redovito školovanje.

6. Smanjenje (ili ukidanje s obzirom na veličinu poduzeća i iznos ostvarene dobiti) predujma poreza na dobit, uz zadržavanje mogućnosti dobrovoljnog plaćanja mjesečnih rata predujma poreza na dobit.

7. Ukidanje plaćanja poreza na ime tvrtke za tvrtke koje imaju manje od 250 zaposlenih.

8. Referente na zavodima za zapošljavanje plaćati po učinku (koliko novozaposlenih, tolika plaća).

10. Prilagodba poslovnih uvjeta u smislu stimuliranja djelatnosti koje proizvode novu vrijednost (proizvodne stvari i usluge – manji porez; financijsko i trgovačko posredništvo – veći porez).