U ROKU OD 30 DANA

Ovo su dućani kojih se Todorić mora riješiti

08.08.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Sukladno rješenju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) od 24. ožujka 2014., kojim je uvjetno odobrena koncentracija koncerna Agrokora i Mercatora, danas je u objavljena lista objekata Konzuma, Mercatora i Getroa koji moraju biti prodani ili iznajmljeni. Riječ je o 95 prodavaonica čije će poslovanje biti ugašeno ako se ne realiziraju dva navedena scenarija

AZTN je koncentraciju dopustila samo uz obvezu Agrokora da će ispuniti vrlo stroge i obuhvatne mjere i uvjete za otklanjanje negativnih učinaka koncentracije na tržišno natjecanje, a glavna je strukturna mjera obveza dezinvestiranja ukupno 95 prodavaonica iz kombinirane mreže Konzuma i Mercatora.

Dezinvestiranje podrazumijeva prodaju, raskid ugovora o zakupu ili davanje prodajnih mjesta u dugoročni zakup (na najmanje 10 godina, bez mogućnosti prijevremenog otkaza). Dezinvestirana prodajna mjesta Agrokor ne može ponovo otkupiti ili uzeti u zakup prije isteka roka od pet godina od dana dezinvestiranja.

Rok za dezinvestiranje bio je šest mjeseci od dana preuzimanja kontrole nad Mercatorom. Podsjetimo, da je Agrokor 27. lipnja zaključio kupnju slovenskog trgovačkog lanca. 

Ponuditelj ne smije biti osoba povezana s Agrokorom ili Mercatorom ili članovima njihovih uprava i mora raspolagati financijskim sredstvima na osnovi kojih se opravdano može pretpostaviti da će moći poslovati na tržištu.

Agrokor na području Grada Zagreba prodaje i/ili daje u zakup 25 prodajnih mjesta, a 19 na području Zagrebačke županije. U još 13 županija ukupno će biti dezinvestirano 51 prodajno mjesto.

Od velikih trgovačkih objekata koje Konzum i Mercator-H prodaju i/ili daju u zakup izdvajamo Getro cash&carry u Zagrebu na adresi Prilaz Baruna Filipovića 42, u Sesvetama te na adresi Zagrebačka avenija 7, potom u Sisku u Zagrebačkoj ulici 47, u Rijeci na Škurinjskoj cesti bb, u Karlovcu u Ulici Antuna Mihanovića bb, te u Zadru na Jadranskoj cesti 78.

Popis svih 95 prodavaonica možete vidjeti ispod:

U slučaju da ne pronađe novog korisnika prostora u skladu s uvjetima AZTN-a u roku od tri godine, sva prodajna mjesta koja nisu prodana, dana u zakup ili prenamijenjena za drugu djelatnost, Agrokor će morati zatvoriti u roku od mjesec dana od isteka roka za promjenu namjene i neće ih moći ponovo otvoriti prije isteka roka od pet godina.

Agrokor se ovim putem želi riješiti skoro svih trgovina Getroa koje je naslijedio preuzimanjem Mercatora, budući da je 2010. Mercator-H postao vlasnikom brenda Getro te u dugoročni poslovni najam preuzeo 16 funkcionalnih trgovačkih centara diljem Hrvatske kao i pripadajućih poslovnih objekata.

No podsjećamo, tim preuzimanjem Ivica Todorić preuzeo je i obavezu plaćanja najma Vjekoslavu Guciću za trgovine Getroa, koji je s Mercatorom-H potpisao ugovor koji je zbog svoje složenosti gotovo neraskidiv, a 13 od 16 objekata koje je Gucić iznajmio Mercatoru-H nisu u vlasništvu Agrokora te ih ne može prodati, a ugovor o zakupu ne mogu raskinuti, jer to ne želi Gucić, tako da Todoriću preostaje jedino davanje u podnajam.

S obzirom na to da Agrokorov Konzum ima u sklopu svog poslovanja veleprodaju Velpro, a prije par godina  preuzeo je i Roto Dinamic, specijaliziran za HoReCa kanal, jasno je da Getro Todoriću ne treba. Ostaje, međutim, vidjeti koliko će ga koštati neraskidivi ugovori koje je Mercator potpisao s Gucićem.