KARLOVČANI OGORČENI

Ovo je užas, gdje je ministar Jakovina sada?

16.10.2015 u 11:16

  • +54

Nabujale rijeke u Karlovcu

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Bionic
Reading

Na sam spomen ministra Tihomira Jakovine rijetko se kojem stanovniku karlovačkog područja ne diže kosa na glavi, a živci bliže rubu jer domovi im već po tko zna koji put plivaju u vodi, a dotični ih je prije samo koji dan uvjeravao da poplava neće biti. 'Gdje je sad taj ministar Jakovina koji je tu stigao iz Zagreba i nama govorio da neće biti poplave? Pa to je za ostavku, ako ne zbog neznanja,onda iz poštovanja prema nama, složni su Karlovčani s kojima je razgovarala ekipa Radija Mrežnice

Dok se stanovnici poplavljenog karlovačkog područja opet strahujući za svoju imovinu pa i živote pitaju gdje je ministar Tihomir Jakovina koji ih je prije dva dana uvjeravao da neće biti poplava kao prošle godine, on je na glavnom zagrebačkom Trgu otvarao I. Sajam zimnice i Izložbu autohtonih proizvoda, a potom se otputio nekoliko metara dalje u Hotel Dubrovnik da bi otvorio Konferenciju o zaštiti autohtonih proizvoda.

Ministra, međutim, možda ugledaju stanovnici Kajzerice, naime, u njegovom bogatom rasporedu vidimo i da će večeras u 18 sati prisustvovati svečanoj promociji Ličkog krumpira na EU dvoru u restoranu Potkova u organizaciji tvrtke Agrovelebit. Restoran se, naime, nalazi na zagrebačkom Hipodromu, dakle u neposrednoj blizini Save, uz koju su, unatoč tvrdnjama gradskih otaca da je stanje normalizirano, građanima na Kajzerici također opet poplavljene podzemne garaže.

Poplava (ne)će biti?

'Neće biti poplava i neće biti zakašnjelih aktivnosti i radnji. Ovdje su planirani radovi na rasteretnom kanalu Korana – Kupa, koji će na neki način dodatno ublažiti moguće posljedice. Sve projekcije, sve prognoze, sve simulacije govore da nećemo imati ni blizu onako veliku vodu kao prošle godine. Sve službe, svi djelatnici Hrvatskih voda i ostale institucije rade svoj posa', kazao je prije par dana resorni ministar Tihomir Jakovina prilikom posjeta Karlovcu, točnije Gornjem Mekušju, na trasi budućeg prokopa odnosno rasteretnog kanala Korana - Kupa, koje je obišao u pratnji suradnika i u društvu direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića.

Dok šutke gledaju kroz prozore kuća kako vode nadiru i broje poplave i štete, a neki od njih tek su obnovili svoje prostore, pitaju u očaju: 'Zašto baš mi? Čemu? Zašto? Kako?' 'Ovo je užas, Bože, kad će ovo stati', uglas su ekipi Radija Mrežnice danas rekli mještani Logorišta i Pokupske doline koji su totalno odsječeni od svijeta dok im je voda u kućama na metar do čak metar i 30 centimetara.

Karlovac kao Venecija, ali ...

Očajni su ljudi, neki i plaču, teško je opet sve proživljavati iznova pa tako gospođa iz Logorišta, jednog od prigradskih karlovačkih naselja kaže: 'Nemojte me ni pitati za štetu. Dio je ovo Karlovca, baš kao i Husje, koje možemo slobodno zvati Venecijom'. 'No, Venecija od svoje vode ima koristi, dok Karlovac nikako', gorko primjećuju drugi sumještani.

U međuvremenu 'više od 300 obitelji je poplavljeno na području Mostanja i Male Švarče, a najteže je na području Logorišta i Pokupske Doline) što je bolje nego prošle godine kada je pod vodom bilo oko 500 kuća. Nema potrebe za evakuacijom, bilo je jedino izmještanja nekoliko obitelji, ne evakuacije, koje su smještene kod svoje rodbine', kazao je karlovački gradonačelnik Damir Jelić, koji je također ovih dana prozivao ministra Jakovinu.

'Mi u Karlovcu imamo 'poplavni turizam' i onaj koji gradonačelnika takvoga grada proziva za politikantstvo je u najmanju ruku neozbiljan jer u deset godina, koliko sam dužnosnik u ovom gradu, svjedok sam mnogih ljudskih tragedija, onih kada nekome pet puta u kuću uđe voda. ... I ako ministar Jakovina misli da netko od nas uživa u ovoj priči tri sekunde medijske slave zbog ovih poplava, onda se grdno vara. ... Jesu li ljudi svjesni da smo spasili Mostanje gradskim novcem, a da to uopće nije posao grada. A oni dolaze ovdje s blindiranim automobilima i gorilama koji ne daju građanima prići im blizu. Kakvi izbori, uopće me izbori ne zanimaju. To je sramota', rekao je Jelić.

Ustroj nije funkcionirao ni pod bivšim Vladama

No, dodao je i da se 'ovdje vidi kako ne funkcionira jedan ustroj i da će reći da ne ispadne politikantstvo, da sustav nije funkcionirao ni pod bivšim vladama'.

Karlovačko područje, naime, već 30-ak godina muku muči s poplavama od kojih se pritom više ili manje uspješno brani, a o tome što je dosad učinjeno i što bi trebalo napraviti, i ne samo na karlovačkom području, iscrpno smo pisali zahvaljujući razgovorima s nadležnima te poznatim stručnjacima.

Što se tiče trenutnog stanja, karlovački stožer je simulirao uvjeti ako rijeke dođu do 865 centimetara i tada ne bi trebalo biti većih problema te je branjeni dio grada u tom slučaju siguran stoga ne čudi što se stanovnici prigradskih naselja osjećaju napušteno. Njima ostaje eventualno tek utjeha da će sustav obrana od poplava u potpunosti biti gotov za nekoliko godina, doduše, i to je jedna od najava aktualnog ministra ... Zrnce nade može se pronaći tek u blagom padu vodostaja Kupe uzvodno od Karlovca.