FASCINANTNE SNIMKE

Ovo je supertajfun Meranti – najjača oluja 2016. godine

14.09.2016 u 11:24

Bionic
Reading

Supertajfun Meranti, koji se u Pacifiku u samo 36 sati od snage ekvivalentne snazi uragana 1. kategorije razvio do snage ekvivalentne snazi uragana 5. kategorije, ovih dana fascinira meteorologe. Kako javljaju američki mediji, Meranti će dijelom zahvatiti južni dio Tajvana, a na njegov udar bi mogla doći i Kina

O kakvom se čudovištu radi, dobro ukazuje podatak da se maksimalna prosječna vjetrova supertajfuna Meranti, koja ne uključuje udare, kreće oko 300 km/h, što ga čini (zasad) najjačom olujom na Zemlji ove godine.

Metereolozi predviđaju da će Meranti ostati na snazi ekvivalentnoj snazi uragana 5. kategorije za vrijeme prolaska uz Tajvan. Još se ne zna hoće li Meranti direktno udariti na Tajvan, ali čak i ako se to ne dogodi, rubovi supertajfuna će gotovo sigurno zakačiti glavni grad te države Taipei. Tajvanske planine ispriječit će se silovitim vjetrovima Merantija, ali s obzirom na to da će centar oluje ostati iznad vrlo tople morske vode, njegovo slabljenje bit će minimalno, pod uvjetom da ga uopće bude.


Za južnu obalu Tajvana predviđaju se vjetrovi uraganske snage i teške padaline koje će vjerojatno dovesti do klizanja tla. Nakon Tajvana, Meranti će nastaviti svoju putanju prema Kini. Zasad meteorološki modeli predviđaju da će do kineske obale doći sjeverno od Hong Konga, ali taj grad i dalje bi se mogao naći u opasnosti ako se putanja oluje premjesti na jug.