DAČIĆ O NAPADU NA EULEX

'Ovo je pucanj na budućnost Srbije!

19.09.2013 u 15:42

Bionic
Reading

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da napad na EULEX na sjeveru Kosova predstavlja ekstremistički, a ne patriotski akt, koji nanosi štetu Srbiji u cjelini, prenosi srpski portal B92. Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i glavni tajnik NATO-a oštru su osudili napad na konvoj vozila na sjeveru Kosova u kojem je ubijen pripadnik EULEX-a, policijske i pravosudne misije EU-a na Kosovu

On je naglasio da taj napad najoštrije osuđuje cijela vlada Srbije.

'To nije pucanje u EULEX, već u budućnost srpskog naroda na KiM, u budućnost Srbije i njenih građana. Napad na EULEX i KFOR? Kakva je perspektiva srpskog stanovništva na Kosovu pod tim uvjetima? Oni koji su to uradili su neprijatelji Srbije', poručio je Dačić.

Prema Dačićevim riječima, ovakvo 'ekstremističko ludilo', kojeg ima na svim stranama, može opasno ugroziti mir, stabilnost i sigurnost na Kosovu.

'To je velika šteta za interese Srbije, prije svega srpskog naroda na Kosovu, i vlada najoštrije osuđuje taj akt', rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare s češkim ministrom vanjskih poslova Janom Kohoutom.

On je dodao da je Srbija već ponudila pomoć EULEX-U u pronalaženju krivaca i izrazila sućut EULEX-u, litvanskoj vladi i obitelji poginulog.

Dačić je rekao da će se u 14 sati telefonom čuti s visokom predstavnicom EU Catherine Ashton povodom ovog događaja.

EU i NATO osuđuju ubojstvo na sjeveru Kosova

'Najoštrije osuđujem napad koji doveo do smrti pripadnika EULEX-a. Počinitelji moraju biti privedeni pravdi', izjavila je Catherine Ashton, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Žrtva je litavski državljanin, carinik EULEX-a, poginuo je kada je u četvrtak ujutro kada je otvorena vatra na dva vozila EU-a na sjeveru Kosova.

Incident se dogodio u osjetljivom trenutku, uoči lokalnihz izbora na Kosovu, na kojima će prvi put sudjelovati i Srbi na sjeveru Kosova, sukladno sporazumu o normalizaciji odnosa postignutom između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.

Ashton je uputila sućut obitelji poginuloga te pozvala sve strane na Kosovu da udvostruče napore na provedbi postignutih sporazuma o normalizaciji kako bi se poboljšao život ljudi na sjeveru Kosova.

U povodu toga događaja, oglasio se glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, koji je rekao da je nasilje 'neprihvatljivo i da se neće tolerirati'.

'KFOR (NATO-ova misija na Kosovu) i dalje će poduzimati potrebne mjere kako bi ispunio svoj mandat - doprinositi sigurnom okruženju i osigurati slobodu kretanja na Kosovu. Mi ćemo to nastaviti raditi u tijesnoj suradnji s EULEX-om', kaže Rasmussen.

Podsjećamo, pripadnik europske pravosudne misije na Kosovu (EULEX), Litvanac, ubijen je u četvrtak ujutro kod Zvečana, na sjeveru Kosova, kad je oko 7.30 sati otvorena rafalna paljba na dva vozila misije u kojima je bilo šest osoba, potvrdio je EULEX, a u incidentu su po neslužbenim informacijama ranjena još trojica pripadnika misije.