muslimani i židovi negoduju

Ovo je prva država koja je zabranila obrezivanje dječaka

22.02.2018 u 20:44

Bionic
Reading

Island će, kao prva europska zemlja, zabraniti obrezivanje dječaka, osim kad je riječ o zdravstvenim razlozima

Islandska vlada naime smatra da se obrezivanje dječaka kosi s Konvencijom UN-a o pravima djeteta te taj postupak uspoređuju sa ženskim genitalnim sakaćenjem, zabranjenim u svim europskim državama.

'Obrezivanja se rade bez anestezije, često u kućama u kojima uvjeti nisu sterilni, a umjesto liječnika taj postupak obavljaju vjerski službenici. U tim situacijama postoji visok rizik od infekcije uslijed koje dijete može i umrijeti', stoji u prijedlogu zakona u kojem se naglašava kako roditelji imaju pravo odrediti djetetu religijski put, ali ne smiju kršiti njegova prava.

Dječaci koji se žele obrezati mogu to učiniti kad napune godine u kojima će razumjeti što to znači, smatraju islandske vlasti.

Novi zakon predviđa kaznu do šest godina zatvora za svakog tko obavi obrezivanje zbog bilo kojih razloga osim zdravstvenih.

Ova vijest izazvala je negodovanje židova i muslimana, za koje taj čin predstavlja dio religije i koji bi zabranu mogli doživjeti kao napad na vjerske slobode.

  • +9
Židovski muzej u Zagrebu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kritičari zabrane smatraju kako bi takva mjera život muslimana i židova na Islandu učinila nepodnošljivim.

Prema procjenama, svaki treći muškarac u svijetu je obrezan, a razlozi su religijski i kulturološki.

Island ima 336.000 stanovnika, a procjenjuje se da je među njima oko 1500 muslimana i 250 židova. Mnogi od njih već su putovali u druge zemlje kako bi obavili obrezivanje svoje djece jer islandski liječnici odbijaju sudjelovati u takvim postupcima.

Prijedlog zabrane, inače, ima široku podršku u islandskoj javnosti.