GRAFITE ČISTI – FOTOŠOPOM!

Ovo je moderni knez Potemkin

09.02.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Šef uprave jednog moskovskog rajona morao je dati ostavku nakon što je otkriveno da je prošlog tjedna, braneći se od žalbi građana, prilagao dokazne fotografije na kojima je napadali snijeg 'očišćen' računalnim retuširanjem fotki

Umjesto da stvarno očisti snijeg i ukloni vandalske škrabotine sa zidova, Leonid Bogatirjev, načelnik četvrti Orehovo-Borisovo Severnoe, odlučio se za vlastitu varijaciju na temu prispodobe o knezu Potemkinu (Patjomkinu).

Prema nekim povijesnim izvorima, Grigorij Potemkin je kao zapovjednik ruske vojske u ratu za Krim dao postrojiti umjetna nova naselja - nešto poput kulisa, samo kako bi impresionirao caricu Katarinu Veliku koja mu je stizala u posjet i uvjerio je da sjajno obavlja svoju dužnost.

Kojih dva i pol stoljeća kasnije, Leonid Bogatirjev odlučio je iskoristiti moderne tehnologije koje stoje na raspolaganju jednom potemkinovskom činovniku. Objavivši frizirane fotografije na web stranicama gradske četvrti, poslao je poruku i vlastima iznad sebe i građanima koji su prosvjedovali zbog neočišćenih ulica.

No i ti građani danas imaju brojne tehnološke mogućnosti na raspolaganju, a i opće znanje; podnositelj žalbe Jurij Ursu na službenim je fotkama primijetio tragove fotošopa, odmah snimio pravi izgled lokacija i zakotrljao skandal na internetu. Tjedan dana kasnije, moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin primio je ostavku kompromitiranog činovnika.

No legenda o rajonskom Potemkinu traje i dalje. Časopis Bošljšoj Gorod predložio je vlastima Moskve niz drugih problema koji bi se mogli riješiti fotošopom. Evo nekih od njih:


Ili...

Boljšoj Gorod