uteg na vagi

Ovo je 14 zastupnika Domovinskog pokreta, evo tko su i koliko su lojalni stranci

18.04.2024 u 20:51

Bionic
Reading

Domovinski pokret dobio je što je želio - ključnu ulogu u postizbornoj kombinatorici oko sastavljanja nove Vlade. No ne bi im bilo naodmet da se prisjete stare izreke 'pazi što želiš, moglo bi ti se ostvariti', jer već se naveliko spekulira o prebjezima, žetončićima i cijepanju te stranke. Tko su ti ljudi, dakle 14 zastupnika Domovinskog pokreta koji su ušli u novi saziv Hrvatskog sabora i koliko su lojalni stranci

Ivan Penava predsjednik je Domovinskog pokreta te profesor tjelesne i zdravstvene kulture. Bivši je član HDZ-a. Gradonačelnik je Vukovara od 2014. godine. Na čelo grada došao je kao kandidat HDZ-a, ali se kasnije odmetnuo i nastupao je protiv bivše stranke. Funkciju čelnog čovjeka Domovinskog pokreta preuzeo je nakon neuspjeha projekta s pjevačem Miroslavom Škorom. HDZ je napustio zbog neslaganja s politikom stranke prema Vukovaru i Domovinskom ratu. Retorika koju prakticira često izaziva međunacionalne tenzije. Između Penave i Plenkovića vlada osobni animozitet.

Mislav Kolakušić (Pravo i pravda) bivši je sudac koji se prebacio u politiku. U javnosti je prepoznat po aktivizmu za vladavinu prava i borbi protiv korupcije. Politički je djelovao izvan ideoloških kategorija i nije ga se moglo definirati ni kao desnicu ni kao ljevicu. Kandidirao se za predsjednika 2019. godine. Iako nije uspio, njegova kampanja je pomogla podići njegovu profiliranost i povećati vidljivost u hrvatskoj politici. Kolakušić je u svibnju 2019. izabran u Europski parlament kao nezavisni kandidat, u kojem je poznat po kontroverznim antivakserskim izjavama. Za ove izbore koalirao je s Domovinskim pokretom i nije član stranke. Ne odustaje od famozne ideje da želi biti premijer, ministar pravosuđa i policije - sve odjednom. Kolakušić odbacuje mogućnost bilo kakve suradnje s HDZ-om.

Tomislav Josić u javnosti je postao poznat kao čelnik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji se borio protiv postavljanja dvojezičnih ploča s ćirilicom na državne institucije u Vukovaru. Dragovoljac je Domovinskog rata koji je nakon pada Vukovara zarobljen i odveden u Stajićevo, poslije u Mitrovicu, a zatim u zatvor u Beogradu. Jedno vrijeme živio je u Njemačkoj. Slovi kao Penavina desna ruka te je savjetnik vukovarskog gradonačelnika za branitelje.

Stephen Nikola Bartulica povratnik je iz SAD-a. Konzervativni je aktivist i pokretač raznih inicijativa koje su potaknule demokratsku raspravu o važnim pitanjima hrvatskog društva. Predsjednik je Centra za obnovu kulture Zagreb. Obnašao je i dužnost savjetnika predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića za vjerske zajednice te savjetnika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića za vanjsku politiku. Nedavno je izjavio da se nije uključio u politiku da bi sjedio u oporbi.

Mario Radić je prema nekima stvarni šef Domovinskog pokreta. Suvlasnik je Pevexa s Pavlom Vujnovcem i nizom drugih dioničara, od kojih je javnosti najpoznatiji Jurica Lovrinčević, savjetnik zbog kojeg je pao ministar Davor Filipović. Iako su bili bliski, Radić se razišao s Lovrinčevićem. Zbog poduzetničkog pedigrea optužbe na račun Domovinskog pokreta idu tako daleko da ih se smatra političkim krilom Vujnovčevog poslovnog konglomerata. Radić na takve prozivke odmahuje rukom i naglašava da Vujnovac ne dijeli njihove političke stavove jer je on liberal. Neki se pitaju zašto bi Vujnovac želio vlastitu stranku kad je svojedobno pozajmljivao novac HDZ-u.

  • +2
Domovinski pokret predao liste Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Željko Lacković (nez.) obnašao je niz lokalnih dužnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji, a bio je gradonačelnik Đurđevca od 2013. do 2017. godine. Lacković je bio i saborski zastupnik od 2016. do 2020., kao zamjena za tadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, te je podržavao većinu Andreja Plenkovića. Nacionalni je koordinator političke platforme Nezavisni, koja okuplja nezavisne gradonačelnike i političare te je s njom želio izaći na izbore, ali nije uspio pa se priklonio Domovinskom pokretu. Dan nakon izbora kazao je da neće solirati, već će slijediti upute stranke s kojom je osvojio mandat.

Josip Dabro odmetnuti je HDZ-ovac, a obnašao je dužnost zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije. Istupio je iz stranke nakon svađe s Marijom Banožićem, a u istupima je tvrdio da ga je Plenkoviću nametnuo Tomislav Čuljak. Bio je kritičan prema vodstvu HDZ-a te je govorio protiv nepotizma i korupcije unutar stranke. Kasnije se kandidirao za župana vukovarsko-srijemskog kao nezavisni kandidat i ušao u drugi krug protiv HDZ-ova Damira Dekanića te izgubio.

Dubravka Lipovac Pehar čelnica je Domovinskog pokreta iz Slavonskog Broda i županijska vijećnica. Internet je do sada pamti samo po tome da je uoči otvorenja Srpskog kulturnog centra u Slavonskom Brodu održala presicu. 'Nismo protiv otvaranja Kulturnog centra, ali se protivimo tome što je to režija Srpskog nacionalnog vijeća, koje provodi politiku s kojom se ne slažemo. Omalovažava hrvatske branitelje, Oluju naziva agresorskom akcijom i ne podržava Domovinski rat, a to sve pod krinkom brige o srpskoj nacionalnoj manjini', rekla je tada.

Zagreb: Izborna noć u stožeru Domovinskog pokreta Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Igor Peternel čelnik je zagrebačkog ogranka Domovinskog pokreta te obnaša dužnost potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine. Telegram je svojedobno pisao o njegovu oportunizmu i putu koji je prešao od SDP-a do Domovinskog pokreta. 'Bitan je uvijek samo brend, SDP, HDZ, HHO. A ja sam u brendu', rekao je. Nitko nikada u modernoj političkoj povijesti Hrvatske nije tako pregnantno i jasno deklarirao vlastiti politički oportunizam kako je to u gornjem citatu, na novinarski upit o prelasku iz SDP-a u (pro-HDZ-ovski) HHO, učinio Peternel, bivši član SDP-a, bivši član HHO-a te trenutačni član Domovinskog pokreta, napisao je tada Sandi Blagonić za Telegram.

Josip Jurčević hrvatski je povjesničar, političar i književnik. Objavljuje znanstvene i stručne radove iz suvremene hrvatske povijesti, a središnje teme njegova istraživanja su žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, Domovinski rat te hrvatsko iseljeništvo. Na predsjedničkim izborima 2009. godine kandidirao se kao neovisni kandidat i osvojio 2,74 posto glasova. Bio je član niza manjih stranaka, uglavnom desnijih od HDZ-a. Od 2004. godine član je Savjeta Vlade Republike Hrvatske za pripremu prijatelja suda pred Međunarodnim kaznenim sudom za prostor bivše Jugoslavije. Član je Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja, udruge koje se brine o hrvatskom kulturnom nasljeđu. Oženjen je i otac čak sedmero djece.

Damir Biloglav liječnik je iz Zadra i gradski vijećnik Domovinskog pokreta u Zadru. Privukao je pozornost svojim stavovima i postupcima u pandemiji koronavirusa. Protiv Biloglava je podignuta i optužnica. Stavljalo mu se na teret da je u svibnju i lipnju 2021. godine odbio cijepiti pacijente protiv covida na punktu u Višnjiku, čime je postupio u suprotnosti s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Dom zdravlja Zadarske županije prijavio ga je Ministarstvu zdravlja, a koje je protiv njega podiglo tužbu i pokrenulo postupak. No na Prekršajnom sudu u Splitu oslobođen je krivnje zbog nedostatka dokaza.

Ivan Šipić bivši je HDZ-ovac i gradonačelnik Trilja. Bio je i predsjednik lokalnog HDZ-a i saborski zastupnik HDZ-a. Šipić je u nemilost svoje stranke pao u Hrvatskom saboru jer se nije pokorio HDZ-ovoj većini o svjetonazorskim pitanjima. Nije prihvatio ni sugestiju da u vrijeme glasanja o Istanbulskoj konvenciji napusti sabornicu, već je glasovao protiv ratifikacije toga dokumenta. Kasnije se približio Domovinskom pokretu i na njihovoj listi ponovno ušao u Sabor.

Stipo Mlinarić Ćipo jedan je od rijetkih zastupnika Domovinskog pokreta koji je ostao privržen stranci. Rođeni je Vukovarac, branitelj s Trpinjske ceste, pripadnik legendarnog Turbo voda pod zapovjedništvom Blage Zadre i logoraš srpskih koncentracijskih logora. U srpskom zatočeništvu proveo je 272 duga i teška dana. Glasno je govorio o pitanjima vezanim uz hrvatske branitelje te pozivao na pravdu i obeštećenje za ratne zločine.

Ivica Kukavica čelnik je Nezavisne liste Imotski koja je sklopila suradnju s Domovinskim pokretom još u rujnu 2022. godine. Lista je utemeljena 2013. godine. 'Uvjeren sam da gradonačelnik Vukovara i predsjednik DP-a Ivan Penava i najpopularniji saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe mogu puno napraviti kod birača s desnog političkog spektra. Radi se o iznimno čestitim i poštenim ljudima, za koje znam da dijele iste vrijednosti kao velika većina stanovnika Imotskog i okolnih općina', kazao je nedavno Kukavica, ujedno vijećnik u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije, gdje Domovinski pokret podržava HDZ-ovu vlast.