atraktivne nekretnine

Ove 'slovenske kućice' na Cresu prodane su i za 9000 eura po kvadratu! I vlasnik agencije za nekretnine u čudu: Meni je to nepojmljivo

25.11.2021 u 18:56

Bionic
Reading

Slovenski mediji raspisali su se o cijeni kvadrata bungalova za odmor na Cresu, čija je cijena dosegnula gotovo devet tisuća eura. Riječ je o bungalovima u turističkom naselju Stara Gavza, koje je prije više od 40 godina sagradilo slovensko građevinsko poduzeće Primorje d.d., a sada je u stečaju

Kako to biva, na likvidaciju idu nekretnine tog poduzeća, među ostalim, simpatične kućice veličine između 40 i 50 kvadrata u naselju Stara Gavza nedaleko od grada Cresa. Jučer je održana prva online dražba na kojoj je prodano pet od 38 objekata.

Najvišu je cijenu, kako pišu slovenski mediji, dosegnula kuća za odmor na rubnom dijelu naselja veličine 40,25 kvadrata. Njezina je početna cijena bila 77.816 eura, a prodana je za nevjerojatnih 360 tisuća eura ili nešto manje od devet tisuća eura po kvadratu.

Drugu najvišu cijenu postigla je vikendica iste kvadrature, prodana za 270.000 eura. Najveća kuća na aukciji ima 46 četvornih metara i početna joj je cijena bila najviša, odnosno 90.020 eura, a prodana je za 235 tisuća eura.

Na prvoj dražbi sudjelovalo je, kako javljaju slovenski mediji, 616 ponuditelja.

Krunoslav Zmajla, vlasnik agencije Cres nekretnine, kaže za tportal da je na tom otoku, prema njegovim iskustvima, do sada najviša cijena kvadratnog metra išla do 3500 eura te da je cijena od devet tisuća eura po kvadratu nevjerojatna, no da tržište diktira cijene. U istom naselju prije dvije godine prodao je nekoliko istovjetnih kućica za oko dvije tisuće eura po kvadratu, što je, usput rečeno, bila početna cijena na slovenskoj dražbi.

  • +5
Stara Gavza Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Primorje d.d.

Kaže da je naselje s bungalovima izgradila spomenuta slovenska tvrtka krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća te da su neke i ranije prodane. Ostatka se očito posrnula tvrtka rješava, i to uspješno, na dražbi.

Naglašava da je na Cresu potražnja odavno znatno veća od ponude nekretnina. Stranci, ali i naši ljudi, vole ovaj otok jer je, za razliku od susjednog Krka, koji bilježi ogromnu izgradnju, donekle sačuvan od masovnog turizma, što potencijalni kupci i žele.

Cijene su, kaže, jako išle gore i sve se prodaje. 'Na Cresu ne šire toliko prostorni plan, a sve što se napravi, vrlo se brzo i proda i nema ponude, a potražnja je velika.

Meni je ta cijena nepojmljiva, a za nju na Cresu možete dobiti bilo što. Do sada je na traženim lokacijama cijena kvadrata išla do 3500 eura. To je vrh. Nisam doživio ni pet tisuća eura, kamoli devet', dodaje.