SNIMLJEN U CRKVI

Ovaj je spot podignuo pravu političku buru

24.06.2014 u 11:04

Spot koji je podignuo političku buru na Kosovu
Bionic
Reading

Jedna nedovršena crkva u Prištini ponovno je predmet podjela na Kosovu. Srpski mediji bruje kako je pjevačica Era Istrefi snimila spot u hramu Hrista Spasa Srpske pravoslavne crkve u kojem polugola pleše te, tvrde mediji, skrnavi hram

Ova mlada kosovska pop zvijezda u nedovršenoj je crkvi snimila spot za svoju pjesmu 'E dehun'. Pojavljuje se u prozirnoj majici, a srpski mediji ističu kako su uz nju i polugoli plesači.

Spot pjevačice albanskog podrijetla samo je jedan u nizu kamena spoticanja između Albanaca i Srba u toj podijeljenoj zemlji. Naime, hram je podignut u jeku albansko-srpskog rata, 1998. u Prištini, a projektirao ga je poznati srpski arhitekt Spasoje Krunić. Hram nikada nije dovršen.


Prije dva mjeseca srpska zajednica oštro je reagirala na izjavu kosovskog ministra prostornog planiranja Dardana Gashija koji je ustvrdio da je hram nelegalno sagrađen te da ga treba srušiti. Ministar je tu izjavu povukao, iz čega se moglo iščitati da koristi međunacionalno potpirivanje vatre kako bi sakupio jeftine političke bodove.

Crkva je nakon gradnje, pišu srpski mediji, 1999. bila na meti 'albanskih ekstremista' te je u nekoliko navrata minirana i paljena. Kosovske su vlasti najavljivale i ranije njegovo rušenje i gradnju Memorijalnog muzeja kosovskih Albanaca na istome mjestu.