PRAVAC JUŽNA AFRIKA

Ovaj automobil će probiti 1.609 km/h!

23.11.2013 u 07:32

Bionic
Reading

Najbrži automobil na svijetu, hibrid borbenog lovca, rakete i formule 1, uskoro će početi s testiranjima u južnoj Engleskoj kako bi za tri godine u Južnoafričkoj Republici probio brzinsku granicu od 1.000 milja (cca 1609 km) na sat

Nešto stariji čitatelji možda se sjećaju automobila Blue Flame i pilota Garyja Gabelicha koji je 1970. probio granicu od 1.000 kilometara na sat; fotografija tog auta još se godinama kasnije pojavljivala na stranicama dječjih revija i igraćih karata.

Njegove brzine danas nadmašuje Andy Green, borbeni pilot britanskog RAF-a koji paralelno s vojnim misijama po Bosni, Iraku i Libiji testira granice automobila u supersoničnom modelu kojeg razvija grupa znanstvenika u Velikoj Britaniji. Godine 1997., Green je postao prvi čovjek koji je po površini zemlje vozio brže od zvuka, do danas je jedini pilot koji je zvučni zid bušio i na nebu i na zemlji.

Postavljanje novog rekorda trebalo bi se dogoditi u pustinji Hakskeen u Južnoafričkoj Republici 2016. Na pisti dugoj 19,3 kilometra Green bi u bolidu Bloodhound (Lovački pas) za 40-ak sekundi trebao ubrzati do zone rekorda. Dosad je pet puta probijao zvučni zid supersoničnim automobilom koji je tako građen da mu je zapravo jedan od glavnih izazova prilikom vožnje ostati na zemlji.

'Za vrijeme vožnje tlo je užasno blizu, promiče užasno brzo, i to je jedna od onih pozadinskih stvari kod kojih moraš reći Da, to bi trebala biti luđačka senzacija. Ali ja si ne mogu priuštiti takvo razmišljanje. Moram se koncentrirati na svoj posao', ispričao je Green za CNN.

Projekt Bloodhound ima podršku raznih britanskih znanstvenih krugova: među ostalim, podupiru ga vladina agencija za inženjerstvo i znanost te vojska.

Voditelji projekta Bloodhound uvjeravaju da mogu inspirirati mladež