SINDIKATI NEĆE NI ARBITRAŽU

'Ova Vlada bi zbog jednog Nijemca ubila cijelo selo'

18.07.2012 u 18:53

Bionic
Reading

Matica sindikata najvjerojatnije neće pristati na arbitražu koju predlaže Vlada jer za to nema pravne osnove, ustvrdili su predstavnici četiriju sindikata javnih službi, koji ne žele pristati na Dodatak TKU-a, na današnjoj konferenciji za medije s koje su se izuzetno oštrim riječima obrušili na Vladu koju su praktički usporedili s nacistima i s damom lakog morala, a to su kasnije zanijekali pravdajući se da misle samo na metodu kojom se Vlada, po njihovom mišljenju, služi kad prijeti odmazdom, dok se nad Vilimom Ribićem, smatraju, provodi medijska haranga gora nego nad prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem

'Pritisci koje na nas vrši Vlada ne mogu se smatrati ničim osim ucjenom ili prijetnjama ili odmazdom - kao nekada zbog jednog Nijemca, ubijeno bi bilo cijelo selo! Ova Vlada želi odmazdu! Međutim, takvim metodama neke će i zastrašiti, ali povijest pokazuje da su oni koji su se njima služili izgubili', poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, koji je već danas potvrdio da njegov sindikat neće pristati na Vladin prijedlog za arbitražu prema kojemu bi Vladu zastupali Neven Mimica i Mirando Mrsić, dok sindikati trebaju izabrati svoje predstavnike, a za neovisnog arbitra predlaže se jedan od profesora radnog prava - Viktor Gotovac ili Ivana Vukorepa. Ostalih troje čelnika iz Matice prognozira da će i oni učiniti isto, ali su se ipak ogradili da se prije moraju konzultirati na svojim sindikalnim tijelima.

'TKU za javne službe nije otkazan, sutra je na sjednici Vlade prijedlog arbitraže i čekamo odgovor sindikata, a u dotad ne bismo ništa oko toga komentirali', poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić upitan za neslužbenu informaciju koju je iznio predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić kazavši da je dobio informaciju da je Vlada otkazala TKU za javne službe, a kasnije se ispričao ako je nešto krivo preneseno, jer to nije želio, a i odmah je, kaže, rekao da je riječ o neslužbenoj informaciji.

Predstavnici prosvjetara, naime, ogorčeni su i potpuno razjareni Vladinom najavom da će zbog odbijanja potpisivanja izmjena TKU-a prestati isplaćivati 3, 5, 7, 9 posto dodatka za složenost poslova na plaće i to smatraju ucjenom i odmazdom, a s obzirom na to da ne postoji kolektivni spor, ne može biti ni arbitraže jer za to, tvrde, nema ni pravnog temelja ni interesa u sindikatu. Osim toga, s obzirom na to da se sve uštede odnose tek na kraj ove te iduću godinu, osim dodatka od 2,3 posto plaćama, a to nije velika svota, nije im nikako jasno zašto Vlada ne može pričekati da se provede referendum.

'Mrsić provodi ucjene, pritiske i odmazdu, ali to nikada nije donijelo dobro osvajaču! Odmazda je kad su Nijemci zbog jednog ubijenog Nijemca ubili 100 seljana, to je odmazda i to ova Vlada želi učiniti, a zaboravlja da takvim metodama zastrašivanja uvijek izgubi onaj koji je njima djelovao', održao je povijesnu lekciju Mihalinec te zajedno s kolegama ustvrdio da će Vladino zastrašivanje samo izazvati pojačani otpor članstva.

Na primjedbu da su ovakvom oštrom retorikom zatvorili vrata kompromisu, Vilim Ribić je odvratio da 'nisu sindikati zaoštrili s Vladom, nego je Vlada zaoštrila s njima'. Najavio je i da će se njegov Sindikat znanosti i visokog obrazovanja odreći dodatka od 2,3 posto, koji trebaju početi primati od 1. srpnja ako Vlada dirne učiteljima u njihov dodatak i sve to zaokružio pričom o solidarnosti i iskonskom prirodnom potrebom za društvenom pravdom. Naposljetku je Ribić zaključio: 'Ako je išta vrijedilo u ovoj državi, barem na sindikalnoj sceni, to su ova četiri sindikata.' Zavapio je opet i prema premijeru Zoranu Milanoviću, ali i predsjedniku Ivi Josipoviću, sasuvši i na njih kritike jer da su oni trebali zaštititi sindikalne čelnike od 'harange koju zvjerski provodio dio medija pod krinkom krupnog kapitala čija je produžena ruka Vlada, a Milanović samo šuti, umjesto da jasno iskaže svoj stav'.

Da se nad Ribićem provodi 'medijska haranga veća nego nad Čačićem', ustvrdila je Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara, koja je kazala da je narod uz njih i svi građani kao 'mali Golijat naspram velikog Davida kao Vlade i nada se da će, kao i u biblijskoj priči, mali Golijat pobijediti'.

'Ova Vlada stalno ponavlja da se ne vode nikakvi pregovori ispod stola, ali obično o poštenju govori onaj koji u njega sumnja i ima o tome ona jedna stara narodna izreka, ali bilo bi sramotno da je sada spominjem', kazao je predsjednik Sindikata učitelja Zvonimir Laktašić, koji je zaključio da su svjesni situacije i zato se nečega i odriču, ali im to mora biti vraćeno.


U međuvremenu, usred propalih pregovora s Vladom, pojavila se i neslužbena informacija da bi se sindikati uskoro trebali sastati s HDZ-om, na što je Ribić rekao da su 'na taj sastanak pozvani čelnici svih sindikalnih središnjica, a mi se odazivamo pozivu svih stranaka, pa i HDZ-a': 'Mi s HDZ-om nemamo ništa, triput smo štrajkali protiv HDZ-a, a jedanput protiv SDP-a i bili bismo glupi kada bismo dozvolili da naše akciju dobiju političku pozadinu jer bi nam se raspala homogenost članstva.'