STRUČNA RASPRAVA

Otvoreno o SAD-u i Afganistanu: Moguća je destabilizacija još jednog područja; Hrvatska je spremna preuzeti svoj dio odgovornosti

01.09.2021 u 23:04

Bionic
Reading

Kakva budućnost čeka Afganistan nakon odlaska posljednjih američkih vojnika? Kako će povratak talibana na vlast utjecati na odnose na Bliskom istoku? Europska unija poručuje: zaštitit ćemo svoje vanjske granice i zaustaviti nezakonite migracije. Prijeti li Europi novi migrantski val? O tome se raspravljalo u HTV-ovoj emisiji Otvoreno

Na pitanje voditeljice i urednice Zrinke Grancarić jesu li Amerikanci namjerno prepustili zemlju talibanima, politolog Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti rekao je da se Joe Biden odlučio povući iz Afganistana ovako ili onako jer je taj rat u njegovoj, ali i percepciji američke javnosti, izgubio svaki smisao.

Rekao je i kako je Washington bio iznenađen brzinom raspada afganistanske vlade i oružanih snaga.

'Talibani su znali da Amerikanci odlaze, oni su cjelokupnu svoju taktiku i strategiju djelovanja u zadnjih šest-sedam mjeseci upravo radili tako da iskoriste taj odlazak i to su radili jako dobro jer afganistanska vojska na kraju nije poražena, ona se doslovno raspala', rekao je Barić u Otvorenom.

Barić je ukazao i na problem takozvanih vojnika duhova.

'Prema podacima iz 2016. godine, dvije trećine pripadnika afganistanske vojske i policije zapravo nije postojalo, a to su uzimali lokalni političari i korumpirani zapovjednici da dođu do njihovih plaća. 2019. je bila zadnja provjera platnih lista. Za afganistansku vojsku prvo je utvrđeno da 42.000 vojnika ne postoji, a onda je taj broj revizijom podignut na 58.000', rekao je Barić. Dodao je da nije bilo povjerenja u afganistansku vladu te da je nagla odluka o povlačenju doslovno potpuno demoralizirala afganistanske vojnike, koji su prihvatili model časne predaje iz afganistanske tradicije.

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba rekao je kako je ovo očito primjer da dolazi do ne samo zaokreta u američkoj politici, nego i modusa operandi provođenja interesa SAD-a i na drugim područjima svijeta.

'Ako se SAD povuče, a vrlo vjerojatno hoće, iz Iraka, Iran će u potpunosti preuzeti Irak, što će dovesti do daljnje destabilizacije cijelog tog područja', rekao je Akrap.

Vanjskopolitički komentator Božo Kovačević rekao je kako se čini da se ostavština 20 godina SAD-a u Afganistanu raspala u roku od nekoliko dana. Kao jedan od razloga istaknuo je nepostojanje vizije.

Otvoreno o Afganistanu Izvor: Screenshot / Autor: HRT

'Amerikanci su se borili protiv talibana, ali su pokrete bliske talibanima u susjednim zemljama podržavali. Recimo, Islamski pokret Istočnog Turkestana, koji Kinezi smatraju terorističkom organizacijom, koja je surađivala s Al-Kaidom, Amerikanci su posredno podržavali da bi destabilizirali kinesku pokrajinu Xinjiang', rekao je Kovačević.

'Sovjetska intervencija je neuspješni pokušaj komunističke modernizacije Afganistana, ali su zbog 'hladnog rata' oporbeni mudžahedini imali podršku i Amerike i Kine koja je u tom trenutku bila američki saveznik', dodao je Kovačević.

Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova,odgovorio je na pitanje kako se EU priprema za potencijalni migrantski val iz Afganistana. Poruke su jasne, sve su se zemlje članice složile da neće dozvoliti nekontrolirano kretanje migranata i da će zajednički štititi vanjske granice, kazao je. Potpuno je različita situacija od 2015. godine.

  • +7
Jutro nakon bombaških napada u Kabulu Izvor: EPA / Autor: STRINGER

'Hrvatska ima ojačani sustav granične policije, od kadrovskog osposobljavanja do ulaganja od 250 tisuća eura u tehniku koja se rasporedila na granici. Hrvatska je danas jaki čimbenik u zaštiti vanjske granice EU-a i jučer su se poslale optimistične poruke o skorom članstvu Hrvatske u Schengenu. Hrvatska je spremna preuzeti svoj dio odgovornosti', naglasio je.

Dodao je kako je oko 580 tisuća Afganistanaca 'u pokretu', a kao novi ulaz u EU sve se više koristi Bjelorusija.