kultura, tradicija, identitet

Otvoreni 58. Đakovački vezovi uz prisustvo premijera Plenkovića i partnerstvo Bugarske

05.07.2024 u 23:12

Bionic
Reading

Glazbeno-scenskom slikom „Sjaj nam sunce domovini slatkoj“, ispred katedrale u Đakovu svečano su u petak otvoreni 58. Đakovački vezovi, ovogodišnja zemlja partner je Bugarska, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da su Vezovi bogatstvo hrvatske kulture, tradicije, identiteta,

U nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, brojnih ministara, saborskih zastupnika, đakovačkog biskupa, brojnih Đakovčana i njihovih gostiju, Vezove su otvorili gradonačelnik i predsjednik njihovog Organizacijskog odbora Marin Mandarić zajedno s bugarskom veleposlanicom u RH NJ.E. Ivom Nikolaevom Krulevom i premijerom Plenkovićem.

"Lani su Đakovački vezovi proglašeni Turističkim događajem godine te zahvaljujem na povjerenju koje nam je iskazala Vlada, resorna ministarstva, Osječko-baranjska županija, brojni sponzori i donatori u financijskom i organizacijskom smislu. Zemlja partner nam je Republika Bugarska; zahvaljujem što će nam se predstaviti svojim folklorom i tradicijom", rekao je Mandarić, proglasivši otvorenim 58. Đakovačke vezove.

"Kada smo dobili poziv da budemo zemlja partner na jednom od najpoznatijih festivala, ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu, Đakovačkim vezovima, nismo razmišljali hoćemo li, nego smo samo razmišljali da to bude što bolje. Hvala vam na prilici da Bugarska višestruko predstavi svoje ljepote i mogućnosti. U rukovodstvu grada Sandanskog vidjeli smo želju i entuzijazam što smo pretočili u nastup Ansambla Nikola Vapcarov iz tog grada", rekla je veleposlanica Nikolaeva Krulova.

Podsjetila je na zahvalnost Bugara biskupu Josipu Jurju Strossmayeru.

Plenković: Đakovački vezovi bogatstvo hrvatske kulture, tradicije, identiteta

"Uvijek nam je izuzetno zadovoljstvo doći u Đakovo, na Đakovačke vezove i vidjeti bogatstvo hrvatske kulture, tradicije, identiteta. Želim čestitati gradu Đakovu i svima u organizacijskom odboru, koji su ove godine u partnerstvu s Republikom Bugarskom, uspjeli i sada privući brojne posjetitelje i folklorna društva, koja će ovdje nastupati, i približiti ono što znači Slavonija, Hrvatska, ono što volimo i što jesmo", naglasio je premijer Plenković

I zato će Vlada RH i ubuduće podupirati Vezove i niz drugih manifestacija u Općinsko-slavonskoj županiji, Slavoniji, Baranji i Srijemu, cijeloj Hrvatskoj, poručio je Plenković.

  • +7
Đakovački vezovi Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Glazbeno-scenska slika, rađenoj i ove godine prema scenariju đakovačkog književnika Mirka Ćurića, i u režiji Darka Milasa, naslovljena je prema dijelom izmijenjenom stihu hrvatskog književnika i političara Luke Botića kojem je i bila posvećena tema ovog programa, Nastupili su brojni glumci osječkog HNK, glazbeni solisti, KUD-ovi, tamburaški sastavi i dr.

Književnik i političar Luka Botić je, naime, dio života proveo radeći i stvarajući u Đakovu gdje je, 1863. godine, i umro i pokopan.

  • +20
Andrej Plenković nazočio svečanom otvorenju 58. Đakovačkih vezova Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Program 58. Đakovačkih vezova nastavlja se u subotu, 6. srpnja, kada će, uz ostalo, partnerska Bugarska na gradskom korzu predstaviti svoju gastronomiju i satare zanate, a njezin Ansambl za folklornu pjesmu i ples Nikola Vapcarov iz grada Sandanski u Strossmayerovom će parku, na ljetnoj pozornici, izvesti folklorni program.

Također, nastupit će i u nedjeljnom svečanom mimohodu, najatraktivnijem programu Vezova.

Uz njih, u ovogodišnjem mimohodu središtem Đakova proći će oko 60 folklornih skupina s 2.400 sudionika iz Hrvatske, SAD-a, Kanade, Australije, Švicarske, Austrije, BiH i Srbije te iz Indije čime je Azija po prvi puta na Vezovima. U svečanom mimohodu bit će i okićene svatovske zaprege te jahači.