NEIZVJESNA UTRKA

Otvorena birališta širom SAD-a

06.11.2012 u 14:26

Bionic
Reading

Širom Sjedinjenih Država u utorak prijepodne po lokalnom vremenu otvorena su birališta na kojima će se odlučivati u jednoj od najneizvjesnijih predsjedničkih utrka, u kojoj su gotovo izjednačeni izgledi sadašnjeg predsjednika Baracka Obame i njegovog republikanskog protukandidata Mitta Romneya.

Kako se očekuje, o izbornom pobjedniku i budućem stanaru Bijele kuće odlučivat će glasovi birača u nekoliko "neodlučnih" saveznih država.

Nakon što su se u ponoć tradicionalno otvorila biračka mjesta u malim mjestima Dixville Notchu i Hart's Locationu u New Hampshireu, birališta su prijepodne otvorena na američkoj istočnoj obali i očekuje se da će svoje biračko pravo iskoristiti najmanje 120 milijuna Amerikanaca.

Njihova odluka odredit će smjer kojim će zemlja ići kao i politiku proračunske potrošnje, poreznu politiku, pitanja vezana uz zdravstvenu zaštitu stanovništva i izazove vanjske politike.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su im izgledi gotovo izjednačeni uz blagu prednost Obame u nekim od ključnih država koje bi mu mogle donijeti potrebnih 270 elektorskih glasova.