NOVA KVALITETA

Otvoren Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama: Evo što sve nudi

07.09.2023 u 20:42

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković, u četvrtak je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju otvorio Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine vrijedan 18,4 milijuna eura od čega je 11 milijuna bespovratnih EU sredstava

Spinalni centar predstavlja novu kvalitetu zdravstvene usluge u Varaždinskim Toplicama, istaknuo je premijer. Izrazio je nadu da će brojni pacijenti, uključujući ukrajinske ratne veterane koji su trenutno tu, dobiti najbolju uslugu i skrb.

Riječ je o pacijentima s vrlo teškim situacijama te da je posebno važno da naš zdravstveni sustav pruža maksimalnu njegu onima kojima je najpotrebnija, kazao je Plenković.

'Dosad smo u našem mandatu ukupno uložili više od 900 milijuna eura u različite aktivnosti u zdravstvu. Kada se realiziraju svi projekti koje smo pripremili, osobito kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, to će preći 2 milijarde eura. To govori puno o tome koliko nam je zdravstvo važno', naglasio je Plenković.

Beroš: ​​​​​​Godišnje preko 14 tisuća hospitalizacija

O važnosti Nacionalnog centra govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš.

'Oko 500 osoba godišnje razbolijeva se od takozvane parapareze, paraplege i tetrapareze. U ovom trenutku imamo preko osam tisuća invalida koji su invalidi zbog ozljeda spinalne regije, godišnje imamo preko 14 tisuća hospitalizacija, ali danas imamo novi, suvremeni centar koji će promijeniti paradigmu liječenja i rehabilitacije naših bolesnika', istaknuo je Beroš.

Smatra da se i ovim projektom pokazuje i da je reforma zdravstva zaživjela.

'Stvaramo nacionalni centar, centar izvrsnosti gdje ćemo grupirati djelatnosti, kadrove, materijalnu tehničku opremu, da bi našim pacijentima ponudili optimalni modalitet liječenja. Ovo je način na koji se može i mora dalje djelovati u zdravstvenom sustavu', poručio je Beroš.

U moderni centar, kojeg većina zove Spinalni centar, bruto površine 6.720 četvornih metara i kapaciteta 75 kreveta te dodatnih pet kreveta u dnevnoj bolnici uloženo je ukupno 18.369.467,63 eura. Od toga je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.' osigurano bespovratnih 11.015.993,10 eura, Ministarstvo zdravstva izdvojilo je 6.582.941,80 eura, a Specijalna bolnica osigurala je 770.532,73 eura.

Ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić kazao je kako ne moraju svi koji završe u kolicima biti proglašeni trajnim invalidima, već treba težiti da se pomoću medicinske rehabilitacije maksimalno integriraju u svakodnevne aktivnosti te da će ovaj Nacionalni centar sada još jače raditi upravo na tom cilju.

'U tome će nam pomoći najsuvremenija oprema. Pojedinačnih robotiziranih uređaja za rehabilitaciju ima i u drugim ustanovama, ali koncentracije svih vrsta takvih uređaja na jednom mjestu u javnoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj dosada nije bilo. Posebno bih izdvojio uređaj za robotski potpomognuti hod vrijedan 400.000 eura i antigravitacijsku platformu vrijednu 80.000 eura', rekao je Kovačić.

Zadovoljan dovršetkom ovako značajne investicije za Varaždinsku županiju je i župan Anđelko Stričak koji je podsjetio da je u županiji 30-ak investicija koje su završene, odnosno pred završetkom, kao i onih započetih. Istaknuo je da nije bilo lako realizirati ovaj projekt jer kada se krenulo s radovima, počela je ruska agresija na Ukrajinu, porasle su cijene energenata i građevinskih radova i cijeli je projekt došao pod upitnik.

'Morali smo donositi odluke ili platiti anuitete jer se radi o EU projektu, ili čuvati sredstva da imamo za plaće, ali uspjeli smo riješiti sve. Danas imamo i jedno i drugo i bolnicu razvijamo kroz sedam niša', kazao je Stričak.