ODLUKA BEZ CIJENE

Otpad će se naplaćivati po volumenu, ali ne zna se koliko

03.07.2014 u 16:27

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba na današnjoj sjednici usvojila je Odluku o prikupljanju otpada prema kojoj će se odvoz otpada još tri mjeseca naplaćivati po kvadraturi stana, nakon čega bi trebao zaživjeti model naplate po volumenu, ali ne kako se prvotno najavljivalo prema volumenu kupljene vrećice, već prema volumenu zakupljene kante/kontejnera

No najvažniji dio - koliko će to koštati građane - Odluka ne sadrži, a upitna je i njena primjenjivost na terenu, posebno u slučajevima stambenih zgrada čiji se kontejneri nalaze na otvorenu prostoru.

U praksi će to značiti da će se građanima ponuditi da uzmu spremnike od 80, 120, 240 i 1100 litara, ovisno o procjeni njihovih potreba, te da s Čistoćom ugovore koliko puta tjedno žele da se njihov otpad odvozi. Ako se dogodi da građani napune svoje kante prije odvoza otpada, morat će kupiti posebne vrećice i njih odlagati pored kanti/kontejnera. Najmanje problema s novim načinom naplate odvoza otpada trebali bi imati građani koji žive u kućama, dok se posebni problemi očekuju u zgradama čiji se kontejneri nalaze na otvorenom prostoru u koje otpad može ubacivati tko i kada želi.

'Trideset posto više stambenih zgrada nema pod direktnom kontrolom spremnike. Veliki zadatak je pred davateljima usluge, oni će morati intenzivno surađivati s građanima. Što se tiče naplate, to ćemo što hitnije odlučiti. Naši prvi proračuni pokazuju da ne bi trebalo biti povećanja cijena za korisnike', kazao je Marjan Maras, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj. Kako će izgledati naplata u zgradama, ostavljeno je na volju i dogovor stanarima. Kada odrede volumen kanti/kontejnera koje žele i broj odvoza otpada, morat će se dogovoriti kako će se cijena raspodijeliti. Očekivano je da to bude po broju članova po pojedinom kućanstvu.

Uz navedeno, problem bi mogla predstavljati i činjenica da nema dovoljno kontejnera za papir, staklo, metal, tekstil i biootpad, čime se građane prisiljava da isto bacaju u kante koje zakupljuju.

'Sve ćemo to rješavati u roku tri mjeseca. Ideja je da na svakih tri-četiri tisuće stanovnika imamo zeleni otok s kantama za razdvajanje. Gradimo i nova reciklažna dvorišta', ističe Maras.

Davor Bernardić (SDP) naveo je da gradonačelnik Bandić provodi kampanju 'Stavi pravu stvar na pravo mjesto', a da nije ništa odrađeno.

'Pitao sam sve nadležne i nitko mi nije znao reći koje je to pravo mjesto. Nemamo centar za gospodarenje otpadom, ne znamo gdje će se na kraju i razdvojeni otpad odlagati i sve će opet završiti na Jakuševcu. Nije nam voda do grla, nego smeće do stropa', rekao je Bernardić.

Unatoč brojnim manjkavostima i nedorečenostima, Odluka je s 23 glasa za, osam protiv i jedanaest suzdržanih ipak donesena, ali nema dvojbe da će se, kako je rekao Darinko Kosor, predsjednik Skupštine, mijenjati i nadopunjavati u vrlo skoroj budućnosti.