BANDIĆ POTVRDIO

'Crkva na Savici niče na drugoj lokaciji'

01.03.2017 u 13:39

Bionic
Reading

'Crkva na Savici bit će 150 metra dalje nego gdje je trebala biti. Jedan dio te parcele je u vlasništvu grada, a jedan privatnih osoba i izadat je naloga da se to otkupi', kazao je Milan Bandić zagrebački gradonačelnik, gostujući jutros u emisiji 'Zagrebi po Zagrebu' na radio Sljemenu

Više o svemu, kazao je, doznat će se na konferenciji na medije u petak, koja bi se trebala održati na novoj lokaciji.

'Vjerujem da će Kaptol ovo objeručke prihvatiti i ja ću opet biti vidoviti Milan. Rekao sam da tamo ima mjesta. Strpite se još malo. U petak će sve biti poznato kao i gabariti', kazao je Bandić.

Priča o gradnji Crkve na Savici traje već dugi niz godina, a zahuktala se prošlog ljeta kada je postalo jasno da Crkva i Grad nemaju namjeru odustati od lokacije u parku, jedinoj preostaloj zelenoj zoni u naselju perepunom betona. Otkriveni su tada i dokumenti koji su otkrili zašto se toliko inzistiralo na toj lokaciji.

Cijela priča vodila je na zemljište iza sjevernog gola stadiona u Kranjčevićevoj u vlasništvu tvrtke Taksi remont u čijem nadzornom odboru sjede poznati zagrebački zlatar i donator Bandićevih kampanja Petar Franja, vlasnik velikog broja atraktivnih nekretnina u centru Zagreba, Marijan Medvidović i sin Hrvoja Petrača, Nikola Petrač, koji je i predsjednik NO-a. To zemljište Crkva zatražila u povratu oduzete imovine, a ugovor kojeg su se dočepali novinari otkrio je da bi ako Crkva odustane od te lokacije između ostalog bila dodijeljena i ona na Savici. Kakvog interesa ima Grad u pomaganju privatnoj firmi nikad nije obznanjeno.

Protivnici crkve na toj lokaciji izašli prošlog ljeta u park i digli glas protiv, a mjesec dana nakon njih sa svijećama u rukama u park su stigli oni koji su je željeli na toj lokaciji.

U međuvremenu Bandić je shvatio da s druge strane stoji tvrdi orah, da dolaze izbori i odlučio je povući ručnu najavivši da nema gradnje dok svi ne budu zadovoljni.

Istraživanje Gfk u studenom prošle godine pokazalo je da 77 posto ispitanih stanovnika Trnjanske Savice izjasnilo se protiv gradnje crkve na planiranoj lokaciji u parku.

Isto istraživanje pokazalo je da je podjela na zagovornike i 'protivnike' crkve umjetno stvorena jer se čak 72 posto ispitanika katoličke vjeroispovijesti izjasnilo protiv gradnje crkve u parku.

Istovremeno, čak 85 posto ispitanika podržalo bi gradnju crkve na nekoj drugoj lokaciji.