NAGODBE ZA KORUPCIJU

JP Morgan kažnjen zbog podmićivanja Kineza s gotovo 264 milijuna dolara

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 23.01.2017 09:22
  • Objavljeno 18.11.2016 u 12:06
dolar dolari

dolar dolari

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američka banka JP Morgan Chase mora platiti gotovo 264 milijuna dolara kako bi se nagodila u tužbama za korupciju jer je zapošljavala djecu visokopozicioniranih kineskih dužnosnika radi osiguravanja poslova u Kini, prenose inozemne agencije

Američko Ministarstvo pravosuđa to je nazvalo "podmićivanjem pod nekim drugim nazivom" i ocijenilo kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Komisija za vrijednosne papire (SEC)
i Ministarstvo pravosuđa (DOJ) pokrenuli su istragu 2013. Banka će platiti Komisiji za vrijednosne papire 130 milijuna dolara zbog kršenja zakona o korupciji u stranim državama. Također, očekuje se da će platiti i 72 milijuna dolara američkom Ministarstvu pravosuđa i 61,9 milijuna američkoj središnjoj banci Fed

Zakon o korupciji u stranim državama
izričito zabranjuje američkim kompanijama da plaćaju vladine dužnosnike stranih zemalja kako bi im oni osigurali posao i jedan je od najstrožih zakona o podmićivanju u cijelom svijetu. JPMorgan nije izravno platio kineskim dužnosnicima, ali su američke vlasti ocijenile da je zapravo učinio istu stvar.

Komisija za vrijednosne papire objavila je da je tijekom razdoblja duljeg od sedam godina ta investicijska banka zaposlila oko 100 pripravnika i zaposlenika s punim radnim vremenom na zahtjev stranih državnih dužnosnika, a za JP Morgan je to značilo nove poslove ili održavanje postojećih, te mu generiralo više od 100 milijuna dolara prihoda.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!