'HRVATSKA PAMET HRVATSKOJ'

Otkriveni zabrinjavajući podaci o padu broja osnovaca u Slavoniji

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.04.2019 15:25
  • Objavljeno 15.04.2019 u 15:25
Okrugli stol 'Hrvatska pamet Hrvatskoj'

Okrugli stol 'Hrvatska pamet Hrvatskoj'

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

U odnosu na školsku godinu 2000./2001. na području osječko-baranjske županije ove je godine u škole bilo upisano 10 tisuća manje učenika, upozoreno je u ponedjeljak na osječkom fakultetu Agrobiotehničkih znanosti, gdje je na okruglom stolu predstavljena nacionalna akcija "Hrvatska pamet Hrvatskoj" na temu kako zaustaviti odlazak mladih iz RH.

Na okruglom stolu, koji su organizirali Večernji list i Poslovni dnevnik, zabrinutost odlaskom mladih iz Slavonije izrazio je osječko-baranjski dožupan Petar Lagator.

Istaknuo je da su u zadnjih godinu dana pokazatelji u gospodarstvu nešto bolji nego prije jer je na razini županije zabilježen blagi porast prosječne plaće i manji broj nezaposlenih, ali da je demografska slika ipak itekako zabrinjavajuća.

"Dokaz tome je podatak da je školske godine 2000./2001. u osnovne škole na području županije bilo upisano 23 tisuće učenika, a ove godine ih je malo više od 13 tisuća”, dodao je Lagator.

Iznio je i podatke sa Zavoda za zapošljavanje po kojima je u županiji lani u kategoriji 'ekonomski aktivno stanovništvo' bilo ukupno 105 tisuća osoba, od čega 87.500 zaposlenih i 17.500 onih koji su tražili posao.

"Prema podacima iz ove godine broj nezaposlenih je manji za četiri tisuće, a broj zaposlenih se povećao za dvije i pol tisuće, što znači da je oko tisuću i pol osoba, recimo to tako, negdje nestalo. Teško je reći jesu li otišli u inozemstvo ili su na neki drugi način riješili svoj status. Čini se kako brojke nisu tako drastične jer se očito ne radi o desecima tisuća osoba godišnje koji su nekamo otišli izvan županije, no treba poraditi da ih bude još manje”, ustvrdio je.

Prilagodbom studija tržištu rada omogućiti mladima da ostanu u RH

Dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Krunoslav Zmaić mišljenja je kako znanstvene institucije i akademska zajednica trebaju kroz edukaciju studenata pokušati zadržati mlade na području Hrvatske. Istaknuo je da akademska zajednica čini sve što je u njenoj moći po pitanju prilagodbe studijskih programa prema tržištu rada, kako bi na taj način omogućili mladima da ostanu i budu traženi na tom tržištu.

  • +18
  • +15

Hrvatska demografska katastrofa

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

"No, tu su i drugi akteri koji moraju u tome pomoći, u prvom redu država koja bi trebala imati strategiju na koji način mlade priključiti svijetu rada odmah nakon završetka školovanja”, zaključio je Zmaić.

Uz okrugli stol na fakultetu je postavljena i izložba "Zajedno smo 60 godina”, koja prikazuje povijest Večernjeg lista od 1959. godine.

Glavni urednik tog lista Dražen Klarić upozorio je kako je masovni odlazak mladih zahvatio cijelu Hrvatsku, ali da u ovoj medijskoj kući žele "pokazati kako u Slavoniji i u drugim dijelovima Hrvatske postoje mladi, uspješni i pametni ljudi koji rade ozbiljan posao, no možda nisu toliko eksponirani u medijima".

Najavio je da će se izložba i akcija održati u šest gradova, a nakon Osijeka slijede Koprivnica, Rijeka, Zadar, Split i Zagreb.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!