UZBUNA MEĐU ASTRONOMIMA

Otkriveni misteriozni signali iz druge galaksije

04.03.2016 u 14:24

Bionic
Reading

Znanstvenici sa sveučilišta Cornell u SAD-u javljaju da su češljajući podatke prikupljene velikim teleskopom Arecibo otkrili misteriozne izvangalaktičke signale 'pop-pop-pop' koji se ponavljaju na način koji za sada nitko ne može objasniti

U prošlih osam godina otkriveno je 17 brzih radio pulsova (FRB-ova) u trajanju od nekoliko milisekundi nepoznatog podrijetla, a posljednji je zabilježen 24. veljače 2016. Znanstvenici su do sada smatrali da su ti pulsovi izolirani događaji koji nastaju u nekim eksplozijama u udaljenim dijelovima svemira. Međutim, podaci koje je 2012. prikupio Pulsar Arecibo L-Band Feed Array (PALFA) pokazali su da se barem neki od signala koji stižu iz istog izvora ponavljaju.

Laura Spitler s Instituta za radioastronomiju Max Planck u Bonnu u Njemačkoj 2014. godine otkrila je u podacima PALFA-e jednostruki signal.

Prošlog studenog Paul Scholz sa Sveučilišta McGill pretraživao je nove podatke PALFA-e prikupljene s istog mjesta na nebu i otkrio signale koji se ponavljaju čak 10 puta.

Konačno su Shami Chatterjee i James Cordes s Cornella imjerili svojstva pulsova i potražili njihove sastavne dijelove na drugim valnim duljnama. Istraživanje je predstavljeno u najprestižnijem znanstvenom časopisu Nature. Čini se da signali dolaze iz moćnog izvora udaljenog oko šest milijardi svjetlosnih godina. Autori ističu da nemaju pojma što bi to moglo biti, čime su odškrinuli vrata za spekulacije o mogućim izvanzemaljcima.

'Ovo istraživanje po prvi put pokazuje da s istog mjesta na nebu mogu stizati višestruki FRB-ovi s istom razdiobom pulsova ili udaljenošću', rekao je Chatterjee istaknuvši da rezultati isključuju cijele klase teorijskih modela koji su se ranije smatrali mogućim izvorima signala.

Jedan od takvih bio je eksplozivni sraz neutronskih zvijezda. No takvi su sudari jednokratni događaji koji ne mogu biti izvorom višestrukih FRB-ova - izvor bi morao nestati u eksplozivnom događaju pa ne bi nikako mogao poslati ponovljeni signal.

Cordes kaže da su signali koje su otkrili velika svemirska enigma.

'Pokazali smo da se baterije koje pokreću FRB-ove, što god one bile, mogu ponovno napuniti u samo nekoliko minuta. Energija u kojoj nastaju vrlo je problematična. Ovi FRB-ovi stižu s jako velikih udaljenosti što znači da su izvorno vrlo sjajni. Samo nekoliko astrofizičkih izvora može stvoriti takve pulsove, a mi mislimo da su to najvjerojatnije neutronske zvijezde u drugim galaksijama', rekao je Cordes.

'U našem radu mi smo pokazali da postoje FRB-ovi koji ne mogu imati eksplozivan izvor. Oni su stoga ili koincidencija ili postoje različite vrste FRB-ova. Kako god bilo širom smo otvorili ovaj enigmatski problem', rekao je.

Uključeni i naši astronomi

Hrvatski astrofizičar dr. sc. Dario Hrupec kaže da se u potragu za rješenjem misterija enigmatskog signala uključio i teleskop MAGIC na kojoj radi skupina hrvatskih znanstvenika.

'Ova pojava je nešto novo i toliko je zanimljiva da su se i mnogi drugi teleskopi, koji rade na drugim valnim duljinama, uključili u njezino promatranje. Među ostalima uključio se i teleskop MAGIC na kojem mi radimo', rekao je za tportal Hrupec.

'MAGIC ne opaža radiovalove, no opravdano se pretpostavlja da ova pojava ne emitira samo u području radiovalova nego i na nekim drugim frekvencijama. Ako se signali otkriju u drugim područjima, rezultati bi mogli biti jako korisni za rješavanje zagonetke, odnosno za otkrivanje što bi mogao biti njihov izvor. Naime, u područjima visokoenergijske astrofizike imamo iskustva da objekti često emitiraju u različitim dijelovima spektra. Primjerice ostaci eksplozija supernova, kako vanjski, tako i središnji, tzv. pulsari, emitiraju u područjima od radiovalova do visokoenergijskih gama-zraka', pojasnio je naš sugovornik istaknuvši da u je astronomskoj zajednici zavladalo veliko uzbuđenje.

'Čim se vijest pojavila prije par dana u MAGIC su sa svih strana počeli stizati mailovi tako da se odmah počela razvijati strategija za praćenje ove pojave. Fenomen je izuzetno zanimljiv. Moguće je da se radi o nečem što do sada uopće nismo poznavali', rekao je Hrupec.