DIVERZIJA NA PLINOVODU

Otkrivena jahta i skupina od šest ljudi koji su dignuli Sjeverni tok u zrak. Oglasio se i šef NATO-a

08.03.2023 u 13:44

Bionic
Reading

Ukrajina je zanijekala bilo kakvu umiješanost u rujanski napad na plinovode Sjeverni tok, izgrađene za prijenos ruskog prirodnog plina u Njemačku. Poricanje je uslijedilo nakon izvješća New York Timesa, a on citira anonimne američke obavještajne dužnosnike koji sugeriraju da je za to kriva proukrajinska skupina

Sličnu priču objavio je i njemački ARD te je naveo da nema dokaza o tome tko je raznio plinovod, ali da postoje tragovi koji vode u Ukrajinu. Njemački istražitelji, prema navodima ARD-a, uspjeli su identificirati brod koji je navodno korišten u sabotaži. Riječ o jahti iznajmljenoj od tvrtke sa sjedištem u Poljskoj, koja je u vlasništvu dvojice Ukrajinaca. Sabotažu je navodno izveo tim u kojem je bilo pet muškaraca i jedna žena. Njihova nacionalnost nije poznata.

BBC je javio da je njemački javni tužitelj odbio komentirati objavljene informacije, ali je ministar obrane Boris Pistorius upozorio da se ne donose prebrzi zaključci. Smatra da bi to mogla biti operacija s ciljem svaljivanja krivnje na proukrajinske skupine.

'Vjerojatnost jedne ili druge teorije jednako je velika', kazao je Pistorius.

Na jahti su navodno nađeni tragovi eksploziva.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima da nisu uspjeli utvrditi tko stoji iza uništavanja plinovoda, javio je Guardian.

'U tijeku su nacionalne istrage i mislim da je ispravno pričekati da se završe prije nego što kažemo bilo što više o tome tko stoji iza toga', rekao je Stoltenberg.

  • +4
Diverzija na plinovodu Izvor: EPA / Autor: Danish Defence Command / HANDOUT

Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da Ukrajina 'apsolutno nije bila upetljana' u to.

Rusija je okrivila Zapad za eksplozije i pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da ih neovisno istraži.

Isporuka ruskog plina bila je obustavljena prije eksplozija. Rusija je zatvorila plinovod Sjeverni tok 1 u kolovozu prošle godine, rekavši da mu je potrebno održavanje. Sjeverni tok 2 nikada nije pušten u rad.