rat za doze

Otkriven tajni dogovor Velike Britanije, Australije i AstraZenece, kojim su nadmudrile Europsku uniju oko nabave cjepiva

02.05.2021 u 13:57

Bionic
Reading

Vlada Velike Britanije u tajnosti je dozvolila da se dio cjepiva AstraZenece proizvedene na njenom teritoriju pošalje u Australiju, a zauzvrat je dogovorila da će dobiti desetak puta više doza istog proizvođača proizvedenih u Indiji, a sve to u vrijeme kada je Europska unija tražila da britanska vlada preraspodjeli cjepivo prema državama članicama zbog velikog kašnjenja isporuka dogovorenih s AstraZenecom, objavio je engleski Telegraph

Riječ je o najmanje 717.000 doza cjepiva AstraZenece proizvedene u Velikoj Britaniji koje su u dva navrata isporučene Australiji, otkriva Telegraph, a to će otkriće zasigurno pogoršati odnose s Europskom unijom koja je već tužila AstraZenecu zbog kašnjenja s dogovorenim isporukama cjepiva. Isporuke su bile u veljači i ožujku, u vrijeme kada je EU već počela provoditi strože kontrole izvoza cjepiva i tražiti od Velike Britanije da odustane od dijela svojih zaliha koje bi bile preusmjerene u države EU koje su se u to vrijeme suočavale s velikim kašnjenjem u isporuci cjepiva ovog proizvođača.

U zamjenu za tih 717.000 doza za koje je dozvolila izvoz u Australiju, dogovoreno je da Velika Britanija dobije oko deset milijuna doza AstraZenecinog cjepiva proizvedenih u Indiji. Oko pet milijuna dogovorenih doza već je isporučeno Velikoj Britaniji u ožujku, no upitno je hoće li i kada ostatak biti isporučen zbog teške situacije u Indiji.

Zasad je nejasno, piše Telegraph, je li Australija jedina koja je na takav način potajno dobila cjepivo te se naglašava da ni australske ni britanske vlasti nisu htjele službeno komentirati ovo otkriće uz obrazloženje kako je riječ o vrlo osjetljivoj stvari. No, britanski premijer Boris Johnson potvrdio je kako će njegova država sigurno podijeliti dio svojih budućih viškova cjepiva s platformom Covax koja je namijenjena opskrbi siromašnih država cjepivom.

Izvorno je informaciju o dolasku cjepiva iz Velike Britanije u Australiju 8. travnja objavio australski Sydney Morning Herald. Prva pošiljka s oko 300.000 doza sletjela je u Sydney 28. veljače, dok je druga pošiljka s preostalih oko 400.000 doza isporučena u ožujku avionom tvrtke Emirates. Isporuka druge pošiljke uslijedila je nakon što EU službeno zabranio isporuku 250.000 doza AstraZenecinog cjepiva iz Italije za Australiju.

AstraZeneca odbila je komentirati informacije na upit Telegrapha, a predstavnik britanske vlade poručio je kako je Velika Britanija ponosna na svoju vodeću ulogu u inicijativi distribucije cjepiva protiv covida-19, a da su detaljnije informacije između vlada i tvrtke AstraZeneca poslovna tajna.