IMA IH SAMO 1000

Otkriven rijedak riječni dupin, prvi od 1918.

23.01.2014 u 15:04

Bionic
Reading

Znanstvenici su u Brazilu po prvi put od kraja prvog svjetskog rata otkrili novu vrstu riječnog dupina

Inteligentni je sisavac nazvan po rijeci Araguaia u kojoj je pronađen. U svijetu osim njega postoje još samo četiri vrste riječnih dupina.

Prema studiji predstavljenoj u časopisu Plos One novootkrivena vrsta od drugih se južnoameričkih odvojila prije više od milijun godina. Pretpostavlja se da u istoj rijeci, dugoj oko 2600 km ima oko 1.000 jedinki što znači da je ugrožen jer ima vrlo malu genetsku raznovrsnost.

Riječni dupini spadaju u najrjeđe životinje na svijetu. Od četiri ranije poznate vrste čak tri su na crvenoj listi ugroženih životinja.

U Južnoj Americi živi i amazonski riječni dupin, odnosno ružičasti dupin, koji se smatra najinteligentnijim među riječnim vrstama.

Nova vrsta od drugih se razlikuje po broju zuba i veličini (nešto je manja), ali i po DNK.

Autori studije ističu da su prijetnja dupinima, među ostalim, i intenzivne ljudske aktivnosti – ribarenje, poljoprivreda, uzgoj stoke i gradnja hidroelektrana.

'Dupini su na vrhu hranidbenog lanca i jedu mnogo ribe', rekao je dr. Tomas Hrbek iz Federal University of Amazonas. 'Pljačkaju ribarske mreže pa ih ribari ne vole i ubijaju', dodao je.

Koliko su ovi dupini rijetki najbolje govori činjenica da dugo nitko nije imao pojma o njima iako uz rijeku žive ljudi.

Riječni dupini su daleki rođaci morskih. Imaju duže kljunove kojima mogu loviti ribu po muljevitom dnu. Najpoznatija vrsta riječnih dupina izumrla je 2006. u rijeci Jangce u Kini.