amerikanci potvrđuju

Otkriven novi soj koronavirusa: Zarazniji od ranijih verzija, ljude čini slabijima na sve druge infekcije

05.05.2020 u 20:51

Bionic
Reading

Znanstvenici su identificirali novi soj koronavirusa koji je postao dominantan u cijelom svijetu i čini se da je zarazniji od verzija koje su se širile u ranim danima pandemije Covida-19, pokazala je nova studija koju su predvodili znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija u američkom Los Alamosu.

Novi soj pojavio se u veljači u Europi, brzo je migrirao na istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država i bio je dominantan širom svijeta od sredine ožujka, objavili su znanstvenici. Osim što se brže širi, može ljude učiniti ranjivijima na drugu infekciju, javlja Jutarnji.

Izvještaj na 33 stranice objavljen je na BioRxivu, internetskoj stranici koju istraživači koriste kako bi podijelili svoj rad i prije recenzije, a riječ je o pokušaju da se ubrza suradnja i razmijenile informacije s drugim znanstvenicima koji rade na cjepivu i lijeku protiv Covida-19.

Mutacija identificirana u novom izvješću utječe na sada zloglasne bodlje na vanjskoj strani koronavirusa, koje mu omogućuju ulazak u ljudske respiratorne stanice. Autori izvještaja rekli su da su osjetili "hitnu potrebu za ranim upozorenjem" kako bi cjepiva i lijekovi u razvoju širom svijeta bili učinkoviti protiv mutiranog soja.

Gdje god se novi soj pojavio, brzo je zarazio puno više ljudi od ranijih sojeva koji su došli iz Wuhana, a unutar nekoliko tjedana bio je jedini soj koji je prevladao u nekim zemljama, navodi se u izvješću. Dominacija novog soja nad svojim prethodnicima pokazuje da je zarazniji, navodi se u izvješću, iako još nije poznato koliko je točno zarazniji.

Izvještaj je utemeljen na računalnoj analizi više od 6.000 sekvenci koronavirusa iz cijelog svijeta, koje je prikupila Globalna inicijativa za dijeljenje podataka o gripi, javno-privatna organizacija u Njemačkoj. S vremena na vrijeme, analizom je utvrđeno da nova verzija postaje dominantna.

Tim iz Los Alamosa, potpomognut znanstvenicima sa Sveučilišta Duke i Sveučilišta u Sheffieldu u Engleskoj, identificirao je 14 mutacija. Te mutacije dogodile su se među gotovo 30.000 baznih parova RNK za koje drugi znanstvenici kažu da čine genom koronavirusa. Autori izvještaja usredotočili su se na mutaciju nazvanu D614G, koja je odgovorna za promjenu šiljaka virusa.