NAKOULA BASSELEY NAKOULA

Otkriven autor filma koji je izazvao napade na Amerikance!

14.09.2012 u 08:03

Bionic
Reading

Nakoula Basseley Nakoula autor je protuislamskog filma 'Innocence of Muslims' (Nedužnost muslimana) koji je izazvao krvave prosvjede muslimana u arapskim zemljama i diljem svijeta. Kako piše Reuters, radi se o čovjeku koji je odslužio zatvorsku kaznu zbog bankovne prijevare

Nakoula je ranije tvrdio, podsjeća huffingtonpost.com, kako je imao ulogu u stvaranju spornog filma, koji su pored službene Amerike, osudili čak i glumci koji u njemu glume, ali je osporavao da je baš on redatelj.

Do jutros se autorstvo pripisivalo Samu Bacileu, ali se ispostavilo kako je riječ o Nakoulinom pseudonimu.

Razotkriven je tako što je brojeve mobitela Sama Bacilea i Nakoule povezivala - ista kućna adresa.

Koptski biskup u Los Angelesu, koji je rekao da se boji da bi film mogao imati utjecaja na koptsku zajednicu, ako se pokaže da su kopti povezani s njim, rekao je za Reuters da ga je Nakoula nazvao u četvrtak i negirao bilo kakvu povezanost s filmom.

'Rekao mi je da nije bio uključen u ovaj film, a ja sam ga upitao: 'Zašto su onda stavili tvoje ime na njega?'' kazao je biskup Serapion za Reuters. Biskup je dodao kako je Nakoula odgovorio da je on zapravo žrtva pogrešnog identiteta koji su mu nametnuli mediji.

Drugi koptski svećenik u Kaliforniji, otac Mauricijus, opisao je Nakoulau kao bivšeg župljanina koji nije bio revan u svojim vjerskim obavezama, sve dok do prije tri godine nije prestao u potpunosti dolaziti u crkvu. Dodao je također kako nije imao razloga vjerovati da je Nakoula gajio ikakve ekstremističke stavove.

Koptska biskupija iz Los Angelesa izdala je priopćenje u kojem osuđuje film i negira bilo kakvu povezanost kopta s njim.