HOĆE LI KONAČNO OTIĆI?

Otkrivamo novi skandal ministra Mornara težak 25 milijuna kuna

13.05.2015 u 10:38

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar prekršio je zakon i bez ikakvog pokrića isplatio Hrvatskom olimpijskom odboru Zlatka Mateše čak 25,49 milijuna kuna, od veljače do travnja ove godine! Podsjetimo, HOO-u nije odobren program za 2015. godinu, na temelju kojega, kao i ostale četiri krovne sportske udruge, ostvaruje prava na prihod od sredstava prikupljenih od igara na sreću. I dok se nad znanošću i učiteljima te profesorima provode demagoške mjere štednje, a djeca u školama gladuju, za HOO nema štednje niti se ta organizacija i ministar Mornar, kako se čini, moraju pridržavati zakona kako bi se u HOO-u dokopali višemilijunskih iznosa javnih sredstava

Tportal u posjedu je dokumenta iz kojeg je vidljivo da je, suprotno zakonu i odluci vlastite Uprave za sport, ministar Mornar diskrecijskim pravom odlučio na račun HOO-a u samo tri mjeseca prebaciti gotovo 25 milijuna kuna. Prva isplata obavljena je 19. veljače i iznosila je 1,6 milijuna kuna, druga je obavljena samo pet dana kasnije (24. veljače) i iznosila je 5,099 milijuna kuna. U ožujku je MZOS na račun HOO-a uplatilo 10,5 milijuna kuna, a krajem travnja još 8,2 milijuna kuna. Na temelju kojih propisa i odluka te za koje svrhe je Mornar isplatio Mateši tih 25,49 milijuna kuna?

U odgovorima koje smo dobili od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta potvrđeno nam je da su isplate u prošla tri mjeseca išle prema HOO-u u iznosima kako je i navedeno. Međutim, na naše pitanje kako su isplate obavljane, a da Program HOO-a za 2015. godinu, na temelju kojega se one obavljaju, nije prihvaćen, odgovor nismo dobili. Dobili smo tek načelne odluke o tome koliko bi novca HOO-u trebalo pripasti jednom ako i kad mu se program prihvati. Inače, načelo je da se sredstva udrugama daju isključivo namjenski i za unaprijed točno određene svrhe.

Objašnjenje smo pokušali dobiti i od HOO-a, ali smo naišli na zid šutnje.

Uprava za sport MOZS-a nije odobrila HOO-ov Program za 2015. godinu jer on nije ispunio javne potrebe u sportu državne razine te im je bilo naloženo da program dorade i usklade s ovogodišnjim financijskim okvirom koji je za sport odredio Hrvatski sabor u Državnom proračunu za 2015. godinu, a koji je u odnosu na prošlu godinu manji za oko šest posto. Odobren im je bio sam dio aktivnosti vezan za djelovanje nacionalnih sportskih saveza i za tu svrhu im je bilo zakonito isplaćeno oko osam milijuna kuna.

Nakon tih zakonito isplaćenih osam milijuna kuna, uslijedila je nezakonita isplata još 25 milijuna kuna.

Kliknite za uvećanje

Ministarstvo financija - HOO - DORH

Pored svega, financijski izvještaj Hrvatskog olimpijskog odbora na Vladi i u Saboru pao je dvije godine za redom – odbijeni su im izvještaji i za 2012. i za 2013. godinu. Iako su sve hrvatske tvrtke uredno s krajem travnja predale svoje financijske izvještaje za prošlu godinu, udruga HOO još uvijek nije MZOS-u i Saboru predala svoj izvještaj za 2014. godinu.

U nedavnoj saborskoj raspravi o radu HOO-a doznalo se i da u izvješću o nadzoru nad poslovanjem HOO-a od strane Ministarstva financija, stoji da je Ministarstvo cijelu dokumentaciju uputilo na daljnje postupanje DORH-u. To, međutim, ministru Mornaru ništa ne znači.

Premda je i u Saboru zaključeno kako HOO novac troši neprogramski, nesvrhovito, netransparentno i nezakonito, zbog čega su im financijski izvještaji odbijeni dvije godine za redom, oni zbog toga ne trpe nikakve posljedice. Štoviše, ministar Mornar krši zakon kako bi nastavio upumpavati novac u HOO, bez ijednog suvislog razloga i obrazloženja. Zakon o udrugama jasno kaže da se javna sredstva dodijeljena udruzi mogu trošiti isključivo namjenski za odobrene programe. HOO-u program nije odobren i Mornar je svjesno prekršio zakon.

Hoće li Mornar konačno pasti?

Ovo je u tjedan dana već drugi golemi skandal ministra znanosti obrazovanja i sporta Vedrana Mornara – prošloga tjedna dva projekta iz visokoga obrazovanja koja su trebala biti financirana iz fondova EU-a, u iznosu od oko sedam milijuna kuna, eliminirana su iz natječaja nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dalo procjenu da je ministar znanosti Vedran Mornar u - sukobu interesa. Priča je počela prijavom projekata na javni poziv Ministarstva znanosti u siječnju. Među prijaviteljima su bili zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva i Visoko učilište Algebra s partnerom, Udrugom MIPRO. Projekti su eliminirani u predzadnjoj fazi evaluacije, nakon što se doznalo da je predsjednik Udruge MIPRO – ministar Vedran Mornar.

Zašto je Mornar Mateši, u općoj besparici i proklamiranoj državnoj štednji, isplatio preko 25 milijuna kuna, na što će taj novac biti potrošen i tko će biti odgovoran ako on ne bude utrošen za javne potrebe državnog sporta? I kako u Vladi i dalje može sjediti ministar koji svjesno krši zakone ove države? Prošlog tjedna, na Skupštini HOO-a, Mornar je izjavio da se već devet godina kršenjem Zakona o sportu dijeli novac sportskim organizacijama. Prema pisanju Sportskih novosti, izjavio je i kako je to, ali da on tada nije bio ministar. 'Čim sam postao ministar, pokušao sam urediti da se zakon poštuje', izjavio je Mornar koji u praksi ne provodi zakonit rad, nego, kako vidimo, slijedi onu Titovu da se zakona ne treba držati kao pijan plota.

(Ne)sportska televizija i tokovi novca u HOO-u

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te Vladi RH i Saboru, HOO-ovi programi padaju prvenstveno zbog slučaja Sportske televizije (SpTV). Prema podacima koje je prije nekoliko tjedana u Saboru iznio SDP-ov zastupnik Saša Đujić, od samog osnutka SpTV posluje s gubitkom i u travnju je bio dužan 60 milijuna kuna. Prema podacima dostupnima na portalu Poslovna Hrvatska, tvrtka HOO TV, koja stoji iza SPTV-a, u ovom je trenutku 33 dana za redom u blokadi, prije toga bila je 223 dana za redom u blokadi. U posljednjih šest mjeseci račun im je bio blokiran 176 dana, a u posljednja tri mjeseca 86 dana. SPTV napustili su novinari i urednici i ta televizija ne emitira sportski program, nego vijesti Al Jazeere. U nedavnoj saborskoj raspravi Željko Šemper (HSU) aktualizirao je pitanje kome treba i čemu se troše novac za Sportsku televiziju (SpTV). Ni bogatije države nemaju sportske televizije, od 2011. do 2013. na ime kredita dignuto je 37 milijuna kuna, primijetio je zastupnik. Zastupnici su upozoravali da Zlatko Mateša i vodstvo HOO-a novac namijenjen sportašima troše na taj čudan propali projekt SpTV-a, a Mateša se branio da im projekt propada zbog neodgovornih izjava političara, zbog čega 'bježe oglašivači'. HOO bi trebao objasniti i što je sa slučajem propalog projekta Olimpijskog centra na Silbi, a zamjera mu se, između ostaloga, netransparentna podjela novca i najuspješnijim sportašima Hrvatske. Godišnji proračun HOO-a iznosi oko 100 milijuna kuna.