ŠIRI SE VLADINA MJERA

Otkrivamo koji će još gradovi i općine opraštati dugove

22.01.2015 u 07:06

Bionic
Reading

U Vladinom programu otpisa dugova za najsiromašnijih 60 tisuća građana kojemu su se, osim države, banaka i teleoperatera, priključila četiri najveća grada (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek), već nakon nekoliko dana od predstavljanja sudjeluje još deset hrvatskih gradova i osam općina. Kako tportal.hr doznaje, uskoro će se mjera najvjerojatnije proširiti i na Veliku Goricu, Pulu, Šibenik i još nekoliko lokalnih jedinica

U Ministarstvu socijalne politike i mladih nisu željeli potvrditi ovu informaciju, no za tportal su spremno nabrojali gradove i općine koji su dosad podržali ovu mjeru: tu su gradovi Umag, Sisak, Makarska, Supetar, Petrinja, Pakrac, Zabok, Pregrada, Klanjec i Oroslavlje te općine Bedekovčina, Hum na Sutli, Kumrovec, Sveti Križ Začretje, Tuhelj, Mala Subotica, Tisno, Bol i Sutivan. Tvrde da se popis proširuje doslovno iz dana u dan.

'Nikoga se ne može zakonski prisiliti na sudjelovanje u ovoj mjeri i radi se o programu koji je zasnovan na dobrovoljnom principu', objašnjavaju u ovom ministarstvu. Na njihovim web-stranicama od utorka stoji otvoren poziv svim pravnim osobama, poduzećima, gradovima i općinama da pomognu građanima 'koji su ovršenici u postupcima naplate tražbina male vrijednosti'.

Dovoljno je tek popuniti pristupnicu i dostaviti je Ministarstvu poštom ili e-mailom, da bi odluka kasnije bila objavljena na web-stranicama Fine.

A Udruga gradova o ovoj Vladinoj mjeri očitovat će se idućeg tjedna, najvjerojatnije u utorak - najavio je njezin predsjednik Željko Turk

'Još nismo dobili pisane materijale i nismo o njima konkretno razgovarali pa bi bilo neprimjereno da se izjašnjavam u ime cijele udruge', za tportal.hr je izjavio Turk, inače i gradonačelnik Zaprešića.

'Grad koji vodim je dosta socijalan i za tu namjenu izdvajamo 1,5 milijun kuna godišnje. Iz onoga što smo dosad vidjeli, četiri najveća grada će otpisati oko 23 milijuna kuna - što jest golem novac, ali u relativnim omjerima ipak nije tako značajan. Pogotovo kad se stavi u ravan s podatkom da je 'mini porezna reforma' gradovima i općinama oduzela značajna sredstva. Samo Zaprešić je izgubio 15 milijuna kuna', objašnjava on.

'U udruzi smo prije mjesec dana načelno razgovarali o ovim mjerama i načelno se s njima složili. Sada ćemo razgovarati ozbiljnije i vidjeti kakav bi bio financijski efekt', najavljuje Turk.