USTAVNI SUD ODBIO VJEROUČITELJA

Otkaz zbog kršenja kanonskog prava je opravdan!

Bionic
Reading

Vjeroučitelju koji je dobio otkaz u javnoj školi na zahtjev nadbiskupije odbijena ustavna tužba. Naime, tužbu Petra Travaša protiv dviju javnih škola koje su mu dale otkaz nakon što se kao katolički vjeroučitelj razveo i ponovno sklopio građanski brak, Ustavni sud je s deset glasova za i dva protiv odbio, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Riječka nadbiskupija oduzela je Travašu kanonski mandat i nakon toga je dobio otkaz u redovnom radnom odnosu u dvjema javnim školama u Opatiji.

Ustavni sud je nakon puno rasprava odlučio da ustavna tužba nije utemeljena, jer je podnositelj svoj privatni život slobodno ostvario, a u radni odnos je stupio znajući da dobivanjem kanonskog mandata preuzima i određene kanonske obveze.

Suci su se složili kako treba preispitati status vjeroučitelja i vjeronauka u školama, njegovu obrazovnu ili indoktrinacijsku stranu, te ulagati na preškolovavanje vjeroučitelja koji prekrše kanonski zakon kao u slučaju Travaš.

Dvije sutkinje nisu dale suglasnost većini od 10 sudaca Ustavnog suda, sutkinje Banić i predsjednica Suda Omejec, što će otvoriti prostor za istraživanje odnosa kanonskog i građanskog prava u Hrvatskoj, rekao je Aldo Radolović kao sudac izvjestitelj na ovom slučaju.

Republika Hrvatska je sklopila ugovor sa Svetom stolicom prema kojem se prema vjeroučiteljima provodi, osim građanskog, kriterij kanonskog zakona.

Osim sa Svetom stolicom, Republika Hrvatska je sklopila ugovore sa još sedam vjerskih zajednica, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva i Islamska zajednica u RH.