NIGEL FARAGE

Otac Brexita podnio ostavku: Ja sam svoju dionicu odradio

04.07.2016 u 12:10

Bionic
Reading

Nigel Farage podnio je u ponedjeljak ostavku na funkciju predsjednika eurofobne Stranke neovisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), javljaju britanski mediji. Učinio je to dva tjedna nakon što su Britanci na referendumu izglasali izlazak iz Europske unije, objasnivši da 'ne može postići više od toga'

Nigel Farage izjavio je da nikad nije želio biti karijerni političar i da je njegov cilj bio izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije.

'Osjećam da sam svoje učinio, da ne mogu postići više', poručio je Farage na konferenciji za novinare u Londonu, uvjeravajući da se neće predomisliti.

'Za vrijeme referenduma rekao sam da želim natrag svoju državu ... sad želim svoj život natrag', rekao je Farage, koji je ujedno i britanski europarlamentarac. Te funkcije ipak se neće odreći.

'Nastavit ću podržavati UKIP i novog čelnika. Nadzirat ću pregovarački proces u Bruxellesu poput jastreba, možda i komentirati u Europskom parlamentu s vremena na vrijeme', najavio je Farage.

Podsjetimo, dan nakon referenduma Farage je izjavio da premijer David Cameron mora podnijeti ostavku jer je njegova kampanja za ostanak Velike Britanije u EU-u pretrpjela poraz. Istog dana, gostujući na TV-u priznao je da se jedno od glavnih obećanja na kojima se temeljila kampanja njegovog tabora za izlazak, da će 350 milijuna funti koje se svakog tjedna šalju u EU biti uloženo u britanski zdravstveni sustav, najvjerojatnije neće ostvariti.

RTL Autor: RTL

U prvom tjednu nakon referenduma, zločini iz mržnje u Velikoj Britaniji porasli su, prema podacima policije, za nevjerojatnih 57 posto, a bivši šef Laburističke stranke Ed Miliband zatražio je od Faragea da javno osudi val mržnje.