PREGRŠT EKSKLUZIVA

Osvrt na Spike Video Game Awards

12.12.2011 u 10:49

Bionic
Reading

Ove je godine dodjela Spike Video Game Awards bila izvanredno interesantna. Potpuno nove igre najavili su BioWare, Epic i Naughty Dog, a za neke već najavljene objavljeni su potpuno novi foršpani

Tradicionalno, i ove je godine održana dodjela Spike Video Game Awards, i to 10. prosinca u Sony Pictures Studios u Kaliforniji. Kao i na svakom sličnom događanju, i na ovome su dodijeljene brojne nagrade za igre koje su se pojavile na tržištu ove godine, no prava težina ovogodišnjeg Spike VGA-a leži u nekoliko ekskluzivnih najava igara koje su prvi put predstavljene javnosti.

 

No počnimo s nagradama:

 

Igra godine: The Elder Scrolls V: Skyrim

Studio godine: Bethesda Game Studios

Lik godine: The Joker (Batman: Arkham City)

Posebna kategorija: 'Gaming božanstvo': Blizzard Entertainment

Najbolja igra za Xbox 360: Batman: Arkham City

Najbolja igra za PS3: Uncharted 3: Drake's Deception

Najbolja igra za Wii: The Legend of Zelda: Skyward Sword

Najbolja igra za PC: Portal 2

Najbolja mobilna igra: Super Mario 3D Land

Najbolji FPS: Modern Warfare 3

Najbolja akcijska avantura: Batman: Arkham City

Najbolji RPG: The Elder Scrolls V: Skyrim

Najbolji multiplayer: Portal 2

Najbolja individualna sportska igra: Fight Night Champion

Najbolja momčadska sportska igra: NBA 2K12

Najbolja vozačka igra: Forza Motorsport 4

Najbolja borilačka igra: Mortal Kombat

Najbolja 'motion' igra: The Legend of Zelda: Skyward Sword

Najbolja neovisna igra: Minecraft

Najbolja adaptacija: Batman: Arkham City

Najbolja pjesma u igri: 'Build that Wall (Zia's Theme)' – Darren Korb (Bastion)

Najbolji soundtrack: Bastion

Najbolja grafika: Uncharted 3: Drake's Deception

Najbolja muška izvedba: Stephen Merchant kao Wheatley u Portalu 2

Najbolja ženska izvedba: Ellen McLain kao GLaDOS u Portalu 2

Najbolja igra za download: Bastion

Najbolji DLC: Portal 2 – Peer Review

Najiščekivanija igra: Mass Effect 3

 

Najvećim pobjednicima festivala bez mnogo razmišljanja možemo proglasiti The Elder Scrolls V: Skyrim, Batman: Arkham City i Portal 2. Sasvim opravdano i zasluženo.

 

No ono zbog čega je Spike VGA toliko željno iščekivan proteklih nekoliko tjedana su objave novih igara. Još prije više od tjedan dana i BioWare i Epic Games najavili su objavu novih igara, i to su i učinili. Ali najveća zvijezda Video Game Awardsa bio je foršpan za – Diablo 3.

 

 

Taj foršpan ujedno je intro koji ćete gledati pri prvom pokretanju igre, a hoće li stići slavu intro videa Diabla 2, tek će vrijeme pokazati. Unatoč uistinu velikom broju informacija i višegodišnjem razvoju, još uvijek ne znamo konačan datum izlaska Diabla 3, tek podatak da bi se to trebalo dogoditi u prvoj četvrtini sljedeće godine.

 

Prije nekoliko tjedana BioWare je u teaseru u trajanju od nekoliko sekundi najavio novi naslov. Odmah su započela nagađanja da se radi o novom Command & Conqueru i ona su se, na sreću mnogih, obistinila. Neke je još više razveselila činjenica da se radi o nastavku legendarnog C&C: Generalsa iz 2005. godine.

 

Dame i gospodo, Command & Conquer: Generals 2.

 

 

Na razvoju igre radit će zapravo Victory Games, pod nadzorom BioWarea, a mnoge će iznenaditi činjenica da se igra temelji na engineu Frostbite 2.0 koji smo dosad vidjeli u Battlefieldu 3 i Need for Speed: The Runu. Nažalost, igru nećemo moći zaigrati sljedeće godine, već 2013.

 

Druga iščekivana eksluziva bila je ona Epic Gamesa. Franšiza Gears of War zaokružena je izvrsnim trećim naslovom, no unatoč tome i dalje se nagađalo da će Epic zapravo najaviti Kinect-only Gears of War ili nešto slično. To se, nasreću, nije dogodilo, no ono što je predstavio Epic zbunilo je mnoge.

 

Uostalom, pogledajte sami.

 

 

 

Da, ovo je foršpan za 'Fortnite', igru koja bi trebala započeti novu Epicovu franšizu. Nama izgleda kao mješavina Team Fortressa 2 i Brinka, prije svega zbog grafičkog prikaza. No izlazak te igre ni iz daleka nije siguran. Prema nekim izvorima, Epic je u javnost pustio foršpan tek da vidi postoji li interes određenih izdavača, a bude li interesa, bit će i igre.

 

Nakon dovršetka radova na Unchartedu 3, Naughty Dog se odmah primio posla na još jednoj ekskluzivi za PlayStation 3 – naslovu pod imenom 'The Last of Us', čiji nas je in-game trailer dobrano podsjetio na HBO-ov serijal 'The Walking Dead'. Već nam je pomalo dosta zombija i mutanata, no Naughty Dog teško da može pogriješiti.

 

 

Ubisoft je pak objavio još jedan foršpan za vrlo perspektivni Rainbow Six: Patriots, FPS koji pokazuje ambiciju da pomakne granice već dobrano ustajalog žanra, i to pomoću odluka koje će igrač morati donositi. Da stvar bude bolja, radnja igre događa se na američkom tlu i ne – nema Rusa. SAD i američki teroristi. Nažalost, igra izlazi tek 2013. godine, a foršpan je – rječnikom Quakea – 'wicked sick'.

 

 

Najiščekivanijom igrom proglašen je Mass Effect 3, što je donekle bilo za očekivati. BioWare završava jednu od najboljih modernih franšiza i potpuno smo uvjereni da će igra biti spektakularna. Mass Effect 3 na tržištu će se pojaviti 9. ožujka. i to na platformama PC, PS3 i Xbox 360.

 

 

Novi foršpan dobio je i nadolazeći Hitman: Absolution.

 

 

Podsjećamo, Hitman: Absolution izlazi sljedeće godine, i to na platformama PC, PS3 i Xbox 360.

 

Alan Wake: American Nightmare nastavak je originala iz 2010. u kojemu će se Alan sukobiti sa svojim zlim blizancem pod imenom Mr. Scratch. Zanimljivo, igra će biti download-only, pa očekujemo i da će biti nešto kraća od prvog Alana Wakea.

 

 

Spektakularni foršpani objavljeni su i za Transformers: Fall of Cybertron, TPS za PS3 i Xbox 360 koji izlazi krajem sljedeće godine, BioShock: Infinite (PS3, PC, Xbox 360), koji ćemo također moći zaigrati sljedeće godine, Amazing Spiderman te Tony Hawk HD.