21. stoljeće

Osuđeni krijumčari koji su držali u ropstvu stotine Poljaka u Velikoj Britaniji

05.07.2019 u 21:15

Bionic
Reading

Britanski sud osudio je na zatvorske kazne osam predvodnika lanca trgovine ljudima koji su držali u ropstvu stotine poljskih žrtava u najvećem suvremenom slučaju ropstva, objavile su u petak britanske vlasti. Lanac trgovine ljudima primamio je žrtve u Britaniju s lažnim obećanjem da će imati dobro plaćene poslove i besplatan smještaj, ali su ih kasnije natjerali na dugotrajni rad s malom plaćom. One koji su pokušali pobjeći vrijeđali su i prijetili im, navode vlasti.

Sud u Birminghamu osudio je u petak trojicu krijumčara zbog prisiljavanja na rad, pranja novca i umiješanosti u trgovinu ljudima, rekli su iz glavnog tužiteljstva (CPS). Sud je preostalu petoricu osudio ranije ove godine zbog sličnih optužbi. Njihove kazne se kreću od tri do 11 godina zatvora.

"Ovo je najveći progon zbog suvremenog ropstva u Ujedinjenoj Kraljevini, a možda i u Europi", rekao je Mark Paul iz CPS-a West Midlandsa.

"Opseg operacije bio je zaista zapanjujuć, a sa zaradom milijuna funti bio je rezultat bezosjećajnog i sustavnog izrabljivanja ranjivih pripadnika poljske zajednice", dodaje.  Mnogi su uhvaćeni u mrežu trgovaca ljudima jer su očajnički trebali posao, bili su beskućnici ili ovisnici. 

Žrtve su držali u skučenim prostorima i bijednim uvjetima, a plaćali ih 10 funta tjedno. 

Lokalna policija započela je istragu kada je neprofitna organizacija protiv trgovine ljudima i ropstva Hope for Justice primijetila porast broja Poljaka u njihovoj pučkoj kuhinji i upozorila vlasti. CPS navodi da je 88 žrtava došlo u policiju, ali se pretpostavlja da je bilo najmanje 300 drugih osoba u ropstvu kojima se prijetilo nasiljem u slučaju pokušaja bijega. 

Robovlasnici su živjeli raskošno i zaradili više od dva milijuna funti tako što su zadržavali plaću robova i tjerali ih da traže državnu pomoć, navode iz CPS-a. 

"Banda nije samo krala novac žrtvama već je uzela njihovu slobodu, koristeći se prijetnjama, nasiljem i kontrolom njihova života", dodao je Paul. 

Velika Britanija je dom najmanje 136.000 suvremenih robova prema globalnom indeksu ropstva koji objavljuje Walk Free Foundation. Mnogi od njih rade u salonima ljepote, autopraonicama ili na farmama.