ZAHTJEV 30 UDRUGA

Osobe s invaliditetom traže neograničeno besplatno korištenje trajekta

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.02.2020 19:39
  • Objavljeno 07.02.2020 u 19:39
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Udruge osoba s invaliditetom u petak su najavile pokretanje sudskog postupka ako se ne ispuni njihovi zahtjevi da se njima i vozilima koja koriste omogući neograničeno besplatno korištenje prijevoza trajektima, navodi se u zajedničkom priopćenju 30 udruga osoba s invaliditetom.

'Ako se pravilnikom za koji je ovlašteno Ministarstvo mora, promet i infrastrukture ne reguliraju naši zahtjevi za neograničene besplatne karte za osobe s invaliditetom i njihova vozila u trajektnom prometu onda ćemo pokrenuti sudski postupak', navodi se u priopćenju.

Udruge smatraju da povlastice za putovanje trebaju biti kompenzacija za nepristupačnu uslugu javnog prijevoza, a time se ujedno osobna s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otocima omogućava neograničen pristup javnim uslugama na kopnu koje nisu dostupne na otocima.

'Budući da samo dva od 35 trajekta Jadrolinije imaju lift, ako osoba u kolicima ne želi da je se ručno prenosi, osuđena je putovanje provesti u kolicima u mračnoj i zagušljivoj garaži jer ne može pristupiti salonu za putnike', stoji u priopćenju.

Također se navodi i da je osoba za vozilo primorana platiti (najčešće) veoma skupu trajektnu kartu te sjediti u automobilu tijekom putovanja. Kada bi trajekti bili prilagođeni osobama s invaliditetom, osoba u kolicima bi mogla platiti samo kartu za osobu i boraviti u salonu kao i drugi putnici te ne bi trebala provesti putovanje u vozilu u garaži, što u velikoj mjeri poskupljuje putovanje, navodi se u priopćenju.

Podsjeća se da se na preporuku ministra Olega Butkovića u listopadu 2018. 'krenulo s primjenom povlastica (koje se primjenjuju dan danas, dopunjene zahtjevom 'Bračkih pupoljaka' u kolovozu 2019.), te je Zakon donesen krajem 2019. godine.'

Također se navodi da je predstavnica 30 udruga osoba s invaliditetom sudjelovala u Stručnom povjerenstvu za izradu nacrta Prijedloga Zakona, kao i u sadašnjoj Radnoj skupini za izradu Pravilnika koji propisuje način primjene te povlastice.

'Suprotno preporuci ministra Butkovića te praksi koja se provodi zadnjih godinu i pol, na posljednjem sastanku Radne skupine 29. siječnja, naši zahtjevi, kao i zahtjevi Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, u potpunosti su zanemareni', navode udruge.

Odlučeno je ograničiti broj besplatnih putovanja za sve kategorije osoba s invaliditetom (uključujući djecu s teškoćama u razvoju) s prebivalištem na otoku na pet puta tjedno, a za osobe s invaliditetom (uključujući djecu s teškoćama u razvoju) bez prebivališta na otoku na samo 5 puta godišnje, stoji u priopćenju. Udruge navode se u upozorili ministra Butkovića kako je to u suprotnosti s njegovom preporukom, ali kako njegovo očitovanje u predviđenom roku nisu zaprimili.

'Udruge su odlučile izvijestiti javnost o pokretanju sudskog postupka temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije kako bi zakonskim putem osigurali svoja prava ako se Pravilnik ipak donese bez uvažavanja mišljenja udruga i Zajednice saveza osoba s invaliditetom', stoji u priopćenju 30 udruga osoba s invaliditetom.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!