registar prava

Osobe s invaliditetom lakše do povlastica u prometu, nekima i besplatan prijevoz trajektom

20.07.2023 u 10:01

Bionic
Reading

Država namjerava uvesti Središnji registar prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti, odnosno elektroničku bazu podataka o fizičkim osobama koje na osnovi invaliditeta ostvaruju povlastice u prometu, piše u četvrtak Jutarnji list

Uvođenje Središnjeg registar prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti predviđeno je novim prijedlogom Zakona o povlasticama u prometu koji je u javnoj raspravi.

Za vođenje Središnjeg registra bit će nadležna Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) koja će, osim toga, izdavati Nacionalnu iskaznicu za osobe s invaliditetom, Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom te Parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom.

Prema prijedlogu Zakona, sve osobe koje su u Registru osoba s invaliditetom dobit će iskaznice po službenoj dužnosti. Vlasnici iskaznica više neće morati podnositi zahtjeve za prava koja im pripadaju.

Prijedlogom novog zakona o povlasticama u prometu uvedene su neke značajne novine za određene društvene skupine. Tako bi djeca s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku te sva djeca s teškoćama u razvoju kojima je utvrđen III. i IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, bez obzira na mjesto prebivališta i osobno vozilo kojim se ta djeca prevoze, te njihovi pratitelji imala besplatni prijevoz na svim trajektnim linijama.

Besplatni prijevoz trajektom imale bi i osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 80 posto i više, hrvatski ratni vojni invalidi sa 100 posto tjelesnog oštećenja te osobe s invaliditetom kojima je utvrđen III. i IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.