SOCIJALDEMOKRATI

[FOTO/VIDEO] Osnovana nova stranka s najviše oporbenih zastupnika u Saboru, na čelu Davorko Vidović

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 09.07.2022 16:38
  • Objavljeno 09.07.2022 u 16:25
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Članovi Udruge Socijaldemokrati u subotu su osnovali novu, lijevo orijentiranu političku stranku, a za predsjednika su izabrali Davorka Vidovića koji je istaknuo da će socijaldemokratske vrijednosti pretočiti u političku borbu.

U vodstvu nove stranke su bivši visokopozicionirani članovi SDP-a koji su u listopadu prošle godine isključeni iz stranke ili su svojevoljno otišli sa Iblerovog trga zbog razilaženja sa aktualnim predsjedništvom stranke.

Novoosnovana stranka odmah će postati najbrojnijom oporbenom strankom u Hrvatskom saboru, gdje imaju 18 zastupnika, od kojih je njih 14 na popisu članova Socijaldemokrata, a ostali su nezavisni.

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović napomenuo je da iza osnivanja nove političke stranke ne stoji samo disolucija SDP-a.

''Svi mi koji smo danas ovdje smo vrlo rano osvijestili potrebu da Hrvatska dobije jednu autentičnu, modernu, lijevu političku stranku koja će zastupati stare socijaldemokratske vrijednosti i pretočiti ih u političku borbu'', rekao je Vidović.

Među parlamentarnim političkim strankama, konkurenciju Socijaldemokratima na lijevom dijelu političkog spektra čine SDP i Možemo, ali Socijaldemokrati su poručili da ih tako ne doživljavaju.

''Mi SDP ne doživljavamo kao konkurenciju. Mi osjećamo da je ispražnjen prostor na ljevici. I u Sloveniji ste imali Socijaldemokratsku partiju koja 20 godina nije imala nikakve veze sa socijaldemokracijom'', ustvrdio je Vidović.

Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec

Socijaldemokrati žele biti stranka koja će znati artikulirati političke ideje na suvisao način, izbjegavajući 'estradizaciju' politike te mobilizirati ljude koji će svima osigurati bolje socio-ekonomske prilike, istaknuo je Vidović

Ustvrdio je i da "predstavljanje ulaska u Schengen, eurozonu, kupovine aviona i izgradnje Pelješkog mosta vrhunaravnim ciljevima, govori o nedostatku istinske vizije''.

Program stranke Socijalmokrata će se, kaže Vidović, fokusirati na brigu o zdravstvu, obrazovanju, stanovanju i mirovinama, na reformu pravosuđa i izbornog sustava te na zaštitu ljudskih prava i socijalne pravednosti.

Zastupnici Socijaldemokrata izabrani da budu opozicija HDZ-u, tako će i ostati, kazao je Vidović. No, to ne znači da će pod svaku cijenu rušiti one inicijative za koje smatraju da idu u korist građana.

  • +6
  • +3

Osnivanje stranke Socijaldemokrati

Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

''Primjera radi, jučer je u Saboru četiri ili pet zakonskih prijedloga dobilo jednoglasnu podršku'', dodao je.

Stranačka tijela Socijaldemokrata čine Središnji odbor, u kojem sjedi 51 član, predsjednica je Aleksandra Biškupec Šević, a za glavnog tajnika izabran je Nikša Vukas, koji je istu funkciju obnašao i u SDP-u.

Bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić bit će međunarodni tajnik, a potpredsjednik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković.

Predsjedništvo stranke ima 11 članova, pretežno su to saborski zastupnici Kluba socijaldemokrata u Hrvatskom saboru.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!