RATNI ZLOČIN

Osniva se sud zbog vađenja organa na Kosovu

04.04.2014 u 20:47

Bionic
Reading

U tijeku su planovi za osnivanje posebnog suda koji bi sudio bivšim albanskim gerilcima optuženima za prodaju organa Srba ubijenih u ratu 1998-1999, objavili su dužnosnici u petak.

U izvještaju izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martya iz 2011. navodi se da su gerilci u ratu za neovisnost protiv Srbije navodno krijumčarili srbijanske žrtve na sjever Albanije gdje su im vađeni organi namijenjeni porodaji.

Kosovska vlada, koju vodi bivši zapovjednik gerilaca Hashim Thaci, oštro je odbacila optužbe kao pokušaj ocrnjivanja pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova koja je 1999. dobila zračnu potporu NATO-a za izbacivanje srbijanskih snaga.

U intervjuu za kosovski list Koha Ditore, Johnatan Moore, direktor ureda State Departmenta za južnu i središnju Europu rekao je da su u tijeku planovi u kojima sudjeluje EU za osnivanje suda sa sjedištem na Kosovu 'no većina posla obavljena je izvan Kosova'.

To možda znači da svjedoci daju izjave u inozemstvu kako bi izbjegli neugodnosti. Ostalim zločinima počinjenima tijekom raspada Jugoslavije 90-tih godina prošlog stoljeća bavio se UN-ov sud u Den Haagu.