obiteljsko nasilje

Osniva se deset novih odjela za podršku žrtvama na sudovima

17.09.2022 u 09:46

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa i uprave ovog je ljeta počelo osnivati nove odjele za podršku žrtvama i svjedocima na svim županijskim sudovima, Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu i Općinskom sudu u Splitu, piše u subotu Jutarnji list

Trenutačno je osnovano sedam odjela koji pružaju potporu žrtvama tijekom sudskog postupka i informiraju žrtve o njihovim pravima.

U narednom će se razdoblju, najavljuju u Ministarstvu, osnovati dodatnih deset odjela. Ističu da djeluje Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela te da je 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu žrtvama i svjedocima kaznenih djela na raspolaganju besplatni telefon 116 006.

"U suradnji s Mrežom podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, koju čini 11 organizacija civilnog društva i koje djeluju u 17 županija, a koordinira ih Ženska soba, osigurana je dodatna potpora žrtvama i svjedocima. Mreža podrške se financira iz lutrijskih sredstava", kažu u Ministarstvu pravosuđa.

  • +7
Privođenje muškarca koji je u Gospiću nožem izbo suprugu i njenog prijatelja Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

S MUP-om su potpisali sporazum o suradnji na projektu uspostave sustava upućivanja žrtava na Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima. Pilot-projekt se provodi u PU koprivničko-križevačkoj, PU zagrebačkoj i 7. policijskoj postaji Zagreb.

Policajci žrtvu obavještavaju o njezinim pravima i daju joj obrazac kojim daje pristanak da se njezini podaci dostave Udruzi putem sigurne mail adrese.

Udruga odnosno Nacionalni pozivni centar proaktivno kontaktira žrtvu i provjerava je li joj potrebna pomoć ili podrška. Za rad Mreže i Nacionalnog centra dodijeljeno je 16,6 milijuna kuna, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.