29. Međunarodni tjedan dojenja

'Osnažimo roditelje i omogućimo dojenje' od 1. do 7. kolovoza

26.07.2019 u 14:17

Bionic
Reading

Hrvatska je među pet najuspješnijih zemalja po provedbi UNICEF-ove inicijative 'Rodilište prijatelji djece', što je pridonijelo visokoj stopi od gotovo 80 posto dojenja tijekom prvih šest mjeseci djetetova života, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare ususret 29. Međunarodnom tjednu dojenja

29. Međunarodni tjedan dojenja, pod sloganom 'Osnažimo roditelje i omogućimo dojenje', održat će se od 1. do 7. kolovoza.

Govoreći o rezultatima koji Hrvatsku, uz Norvešku i Švedsku, stavljaju među pet najuspješnijih zemalja po provedbi inicijative 'Rodilišta prijatelji djece', predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Regina M. Castillo kazala je da sva naša rodilišta, njih 31, imaju UNICEF-ov certifikat 'Rodilište prijatelji djece', što je pridonijelo tome da je 78,9 posto djece dojeno prvih šest mjeseci života.

Međutim, brojke nakon tog perioda naglo padaju, stoga je Castillo naglasila da se moramo više truditi kako bismo održali postignuća i osigurali potporu koja je majkama potrebna da bi nastavile dojiti i dalje.

Istaknula je da je dojenje ključno za razvoj i zdravlje beba, a još je važnije za prijevremeno rođenu djecu. Prijevremeno rođena djeca koja se hrane majčinim mlijekom imaju mnogo manji rizik dobivanja ozbiljnih infekcija i dugotrajne komplikacije te borave kraće u bolnici.

Dojenje je, poručila je Castillo, jedan od najboljih uloga u zdravlje. Posebno je istaknula i ulogu oca kao ključnu za stvaranje uvjeta da majke mogu duže dojiti.

Dodala je i da je cilj ovogodišnje utrke Mliječna staza opremiti sva rodilišta novim krevetićima za bebe, stolicama za kontakt koža na kožu i drugom opremom kako bi se osiguralo da bebe imaju najbolji start u život, a mame svu potrebnu potporu od samog početka - rodilišta.

'Vjerujem da ćemo i dalje u svim rodilištima nastaviti podizati postotak dojenja koji je i sada na vrlo zavidnoj razini, kako bi svako dijete u dobi do šest mjeseci imalo majčino mlijeko, te ćemo na tom tragu ustrajati. Uzimati majčino mlijeko je jamstvo da neće biti infekta i da će se bebe puno brže i bolje razvijati nego kada se hrane umjetnom hranom', poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb Stjepko Pleština istaknuo je da dojenje znatno smanjuje pojavnost, odnosno učestalost raka dojke, što je važno za cijelu obitelj, a ne samo za novorođenče.

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Slavko Orešković istaknuo je da se godišnje u toj klinici rodi oko 4000 djece, napravi više od 4000 operativnih zahvata, a dnevno se pregleda od 350 do 400 žena. Lani su, napomenuo je, dobili status 'Prijatelja djece'.

Naveo je i da se u toj klinici rodi više od 50 posto sve hrvatske djece niske i vrlo niske tjelesne težine te je istaknuo da je perinatalni mortalitet na razini najrazvijenijih zemalja svijeta, čak bolji nego u puno zemalja EU.