ISTRAŽIVANJE ZEW/ERSTE BANKA

Oslabljena očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u kolovozu

14.08.2014 u 14:17

Bionic
Reading

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo oslabila su u kolovozu u skladu s trendom pogoršanja u široj regiji srednje i istočne Europe, pokazalo je današnje izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste banke

Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za gospodarstvo srednje i istočne Europe u idućih šest mjeseci znatno je oslabio u kolovozu, drugi mjesec zaredom, i to za 16,1 bod, na 11,2 boda.

Hrvatska je u kolovozu zabilježila pad indeksa koji mjeri očekivanja za gospodarstvo u idućih šest mjeseci za 12 bodova, na ukupno 18,6 bodova.

Izvješće ZEW-a i Erste Banka uključuje uz Hrvatsku i Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te Tursku.

Najviše je u kolovozu potonuo indeks Turske, za 25,7 bodova, na minus 16,7 bodova, pri čemu u ZEW-u i Ersteu napominju da je pad vjerojatno povezan s političkom nesigurnošću. Značajan pad indeksa zabilježila je i Rumunjska, za 21,8 bodova, na 20 bodova.

Neznatno su poboljšana očekivanja samo za poljsko gospodarstvo, za 1,9 bodova, na 26,9 bodova.

Istraživanje ZEW-a i Erstea pokazuje i osjetno pogoršanu ocjenu aktualne situacije u gospodarstvu srednje i istočne Europe, uz pad odgovarajućeg indeksa za 7,0 bodova, na minus 7,1 bod.

Indeks koji mjeri ocjenu sadašnjeg stanja u hrvatskom gospodarstvu zabilježio je gotovo isti pad, spustivši se za 7,5 bodova, na minus 51,9 bodova, što znači da i dalje prevladavaju negativne ocjene.

Rumunjska je ponovo prednjačila najvećim padom indeksa, koji se spustio za 20,9 bodova, na minus 8,4 boda. Blago je poboljšana ocjena aktualnog stanja u samo dvije zemlje, za tri boda u Turskoj, te za 1,6 bodova u Mađarskoj.