nova era

Osječkim vijećnicima podijeljeni tableti: Koliko se trošilo na papire, sad ćemo još i zaraditi

18.04.2018 u 18:45

Bionic
Reading

Papir je u osječkoj Gradskoj vijećnici otišao u povijest jer su u ruke 37 vijećnika stigli tableti. Svaki od njih plaćen je 1700 kuna, a baterija im može izdržati čak do 18 sati. Bit će to dovoljno, predviđa predsjednik osječkog Gradskog vijeća Željko Požega, da se bez problema i dodatnog punjenja odradi cijela sjednica. Kroz četverogodišnji mandat Osječani će tako uštedjeti 607 tisuća kuna

'Potpuno smo ukinuli papir. To su bili strašni iznosi koji su se trošili na printanje materijala i zapisnika. Tableti će se višestruko isplatiti u četiri godine', tumači za tportal predsjednik osječkog Gradskog vijeća Željko Požega.

Osječani su kupili 40 tableta Lenovo Yoga Tab 3 i za njih ukupno izdvojili gotovo 70.000 kuna s PDV-om. Tri su rezervna na popisu kako bi u slučaju kvara vijećnici mogli neometano pratiti sjednice.

Prema računici koju su napravili, godišnje se održavalo osam sjednica, a trošak papira i ispisa materijala iznosio je za svaku od njih oko 22.000 kuna. Godišnje su Osječani, prema toj kalkulaciji, za pripremanje materijala za sjednice potrošili 176.000 kuna.

Osječko Gradsko vijeće Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

'Sukladno tome, prema uzetim parametrima, Grad Osijek je za održavanje sjednice Gradskog vijeća za vrijeme trajanja četverogodišnjeg mandata za ovaj trošak izdvajao oko 704.000 kuna. Usporedbe radi, trošak nabave tableta uz prilagodbu bežičnog sustava u vijećnici iznosi ukupno 97.000 kuna. Ušteda za jedan mandat je dakle 607.000 kuna', podvlači računicu za tportal Marija Garić, pročelnica Ureda Grada Osijeka.

Svi vijećnici su zadužili tablete na revers, pa ih moraju vratiti nakon isteka mandata ili ako napuste vijećničke klupe prije toga.

'Napravili smo puno bolje od Županije osječko-baranjske, koja je tablete za vijećnike uvela prije nekoliko godina, ali se njima ne koriste. Gradske tablete smo dali na povrat i svatko ih mora vratiti', dodaje Požega.

Županijski vijećnici tablete u rukama pak imaju još od 2014., ali se njima ne koriste.

'Ne znam zašto ih ne koriste. Svima su im podijeljeni. Oni koji više nisu vijećnici trebali su ih vratiti. Zašto nikada nisu zaživjeli, možda zbog sustava koji podupiru njihovo korištenje? Stavit ćemo na dnevni red da se to promijeni i da se počnu koristiti', rekao je u razgovoru za tportal osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Inicijativa za zamjenu papira tabletima u Osijeku krenula je odmah nakon ustrojstva nove gradske vlasti na proteklim lokalnim izborima.

'Svi partneri su se dogovorili smatrajući da nam to treba. Nismo čekali i za šest mjeseci projekt je realiziran', zaključuje on.

Sve su predvidjeli, pa čak i dužinu trajanja baterije, kako se tablet ne bi morao puniti nakon sat vremena sjednice.

'Vrhunski su ti tableti. Naravno da će dosta izdržati, ali za pet, deset godina moraju se obnoviti. No kada se gleda koliko se ulagalo i trošilo na papire, još smo i zaradili', kaže Požega.