barokna tvrđa

Osječani mijenjaju planove, staru jezgru pripremaju za turistički boom

11.04.2018 u 13:35

Bionic
Reading

Osječani drugi puta u dvije godine mijenjaju urbanistički plan barokne Tvrđe. Prvi dokument o ovoj staroj gradskoj jezrgi usvojen je još za HDSSBB-ova gradonačelnika Krešimira Bubala, a izmijenjen za njegova nasljednika novog/starog čelnika Osijeka Ivana Vrkića. Sada je na redu još jedna izmijena

One su nužne, detaljno su obrazložili gradskim ocima iz Agencije za obnovu osječke Tvrđe, kako bi se mogli realizirati planirani projekti. Tako se na istočnom dijelu stare gradske jezgre i vanjskog obrambenog prstena ili Hornwerka uz Trpimirovu cestu i neposrednu blizinu cestovnog mosta dr. Franjo Tuđman prema Baranji planira izgraditi dvoetažni parking. Donja oružarnica u kojoj je nekada bio smještan popularni disko klub 'Vega' sada bi trebao postati Muzej Slavonije dok bi se Kronenwerk odnosno Krunska utvrda s kazamatima na lijevoj obali rijeke Drave revitalizirala i preuredila u kamp odredište s amfiteatrom i kulturnim događajima na otvorenom i zatvorenom prostoru. S izradom dokumentacije već se krenulo.

Novi izgled i funkciju dobila bi i zgrada preko puta nekadašnje Vege. U nju bi se uselio centar znanja i društvenih inovacija, a svoj bi prostor dobio i centar urbane kulture te klaster za razvoj društvenog poduzetništva.

Poznati osječki simbol Tvrđe, vodotoranj kao i VIII bastion prenamijenili bi se u kulturni i umjetnički centar u kojega bi se uselio muzej lutkarstva kao i onaj dječje mašte, ali i povijesni muzej. Mjesta bi se ovdje napravilo i za ateljee likovnih umjetnika te radionice starih zanata.

'Izmjenama se stvaraju pretpostavke za daljni urbani, prometni, ekonomski i gospodarski razvoj Tvrđe', poručuju iz Agencije za obnovu osječke Tvrđe na čiju se i inicijativu mijenja urbanistički plan.

  • +11
Osječka barokna jezgra Tvrđa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic

Novac u gradskom proračunu nije potrebno osigurati jer troškovi izmijene idu 'na račun' ove agencije.

Projektom 'Centar za posjetitelje Tvrđa' više bi se, pak, iskoristile browfield lokacije odnosno bivša vojna i industrijska područja u Osijeku u javne i gospodarske svrhe kroz rekonstrukciju, dogradnju i prenamijenu dijela prostora osječkog Hornwerka.

Tu bi se uspostavio i prvi posjetiteljski centar za informiranje i prihvat turista jer na prostoru cijele Osječko-baranjske županije ne postoji niti jedno takvo mjesto nego sve ide kroz urede turističkih zajednica. Stručnjaci objašnjavaju kako je taj nedovoljno iskorišteni prostor Tvrđe smješten na vrlo frekventnom pravcu prema Baranji i Kopačkom ritu, a u blizini su i biciklističke staze.

Započela je i revitalizacija povijesnog prostora Vodenih vrata ispred kojih je postavljena i maketa osječke Tvrđe. Projekt Obnove prostora trase osječke Tvrđe nastavio bio se čišćenjem i sanacijom zidova VIII bastiona kao i Karlovog bastiona za što se sprema dokumentacija. Projektom je obuhvaćena i rekonstrukcija porušenih bastiona koji će omogućiti, tumače u Agenciji za obnovu osječke Tvrđe, sadržaje koji nedostaju poput parkirališta garaža za oko 300 vozila, nadhodnike, arboretum kao dio bastiona koji graniči s parkom, ali i otvorenu pozornicu-amfiteatar prema rijeci Dravi te šetnicu po bastionima koja bi išla oko cijele Tvrđe. Novac je osigurala hrvatska Vlada.