URBANI PODSJETNIK

Osječki grafiteri ovjekovječili privođenje gospođe

16.02.2016 u 21:49

Bionic
Reading

Dva mjeseca nakon spornog privođenja gospođe u osječkoj Ulici Hrvatske Republike, nepoznati grafiteri danas su u blizini mjesta nemilog događaja ostavili podsjetnik na taj događaj koji je danima bio tema dana, piše Glas Slavonije

Grafit, kako piše osječki list Glas Slavonije, prikazuje policajca kako privodi 66-godišnju Osječanku s grčem na licu dok je u podnožju djela koje kritizira postupak policije ironično napisan slogan hrvatske policije 'Sigurnost i povjerenje'.

Podsjetimo, 16. prosinca prošle godine policajac je u središtu Osijeka srušio na pod ženu nakon što je prešla ulicu dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo te je višekratno ignorirala policajčev zahtjev da stane i pokaže mu osobnu iskaznicu.


Policajac je krenuo za njom, uključio kameru i upozorio je da se postupak snima te joj naredio da se zaustavi, na što se oglušila, nakon čega je policajac uporabio tjelesnu snagu kako bi joj onemogućio daljnje kretanje. Budući da je žena, prema policijskom izvješću, uz glasno negodovanje pružala i aktivan otpor pokušavajući se osloboditi zahvata, policajac je nastavio s uporabom tjelesne snage.

Policajac je ubrzo je dobio i pojačanje pa su ženu vezali lisičinama i priveli je radi utvrđivanja identiteta. Pregledom su utvrdili da nije ozlijeđena prilikom intervencije, a zbog počinjenih prekršaja uručen joj je obvezni prekršajni nalog kojeg je platio sada već bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, dok su gospođu nekoliko dana kasnije posjetili načelnik PU osječko-baranjske te revni policajac.

Inače, načelnik Policijske uprave ocijenio je uporabu sredstava prisile opravdanom. Pregledavši snimku policijske intervencije, i Općinsko državno odvjetništvo zaključilo je da policajci nisu postupali protupravno.