anketa zavoda zZJZ-a

Koliko Osječani poznaju komarce: Najviše o njima uče preko televizije i interneta

04.04.2018 u 22:00

Bionic
Reading

Na pragu nove sezone komaraca, osječko-baranjski Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) testirao je Osječane koliko poznaju ove leteće napasnike. Kroz 'Anketu o poznavanju problematike komaraca' analizirali su kako komarci utječu na kvalitetu života u gradu na Dravi i njegovoj okolici, ali i dobili uvid u mišljenje Osječana o njihovoj brojnosti

Za borbu protiv komaraca gotovo 84 posto ispitanih Osječana reklo je kako godišnje u kućanstvu izdvaja znatna sredstva za tu namjenu, u rasponu od 50 do 200 kuna. Polovica od ukupno 421 anketiranog Osječanina bori se protiv legla komaraca uklanjanjem vode stajaćice u dvorištima i oko kućanstva raznim predmetima i posudama.

'Područje istraživanja obuhvatilo je područje grada Osijeka, ali i ruralnih područja oko njega. Anketiranje je provedeno na kraju prošle sezone tijekom rujna i listopada, a upitnik je obuhvaćao 18 pitanja', rekla je za Glas Slavonije Magdalena Sikora, voditeljica Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju ZZJZ-a Osječko-baranjske županije.

Anketiran je 421 ispitanik, a upitnik su mogli ispuniti građani stariji od 15 godina. Tako su prikupljene informacije o dobi, spolu, stupnju obrazovanja, mjestu boravka kao i poznavanju komaraca te problemima koje oni donose.

Većina ispitanika, njih 84,7 posto, upoznata je s bolestima koje prenose komarci, ali i činjenicom da ih prenose samo svojim ubodom. Tek 2,1 posto Osječana vjeruje da komarci bolest mogu prenijeti i slijetanjem na hranu.

Aviozaprašivanje komaraca u Osijeku prilikom njihove najezde Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Gotovo svi anketirani, odnosno 95 posto njih, zna kako je za razmnožavanje komarcima potrebna voda, a 90 posto Osječana smatra da su leteće krvopije najaktivnije u vrijeme zalaska sunca ili u sumrak dok ih gotovo 11 posto vjeruje kako u 'pohod' kreću u zoru odnosno za vrijeme izlaska sunca.

Od uboda komaraca gotovo 60 posto ispitanih Osječana brani se zaštitnim mrežicama za vrata i prozore, a 44,4 posto repelentima odnosno različitim sredstvima kojim ih se odbija dok 40 posto koristi sprejeve za tretmane unutar kuće. Ostatak ispitanika koristi posebne lokve za komarce, prikrivaju tijelo odjećom ili se koriste dimom.

'Provedeno istraživanje Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije osiguralo je opći uvid o osviještenosti i znanju građana o problematici komaraca i oboljenjima koje komarci prenose te o načinima borbe koje građani sami provode. Dobiveni rezultati pokazuju da samo pola ispitanika provodi individualne mjere uklanjanja legla u svojim okućnicama', rekla je Sikora.

O potencijalnim bolestima koje prenose komarci i načinu tretiranja komaraca, Osječani se najčešće, pokazalo je istraživanje, educiraju putem televizije i interneta.