'izlijmo vodu da nas ne bodu'

Slavonska općina izdala uputstva za borbu protiv azijskog tigrastog komarca

25.04.2018 u 15:29

Bionic
Reading

U obračun s azijskim tigrastim komarcem krenula je slavonska općina Čepin. Stanovnicima su podijelili letke kako svatko od njih može spriječiti širenje ovih letećih napasnika pod geslom 'Izlijmo vodu da nas ne bodu!'

Stanovnike Čepina lokalna komunalna tvrtka pozvala je da se aktivno uključe u borbu protiv komaraca. U obračun s letećim napasnicima idu pod geslom 'Izlijmo vodu da nas ne bodu!'. Čepinčane se upozorava kako bez stajaće vode nema ni tigrastog komaraca koji je aktivan 24 sata, a vrlo brzo osvaja nova legla odnosno male vodene površine.

Mještanima naselja poručuju kako od travnja do studenog barem jednom na tjedan trebaju prazniti posude s vodom ili mijenjati vodu u vazama s cvijećem, posudama, kantama ili bačvama.

'Vaze s cvijećem, umjetnim i svježim, najbolje je ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda', sažima se u letku objavljenom na službenim stranicama općine Čepin.

Aviozaprašivanje komaraca u Osijeku prilikom njihove najezde Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Posude kao i vaze na groblju koje se povremeno koriste, poručuju, potrebno je odložiti s otvorom prema dolje kako bi se izbjeglo nakupljanje kišnice. Iz okoliša, nabraja se, potrebno je ukloniti nepotrebne predmete poput limenki, bačvi, kada, automobilskih guma i drugog krupnog otpada u kojima se, također, može zadržavati voda.

Kao problematična mjesta u vrtu koja mogu postati leglom komaraca ističu se neispravne slavine i slivnici, začepljeni krovni odvodi, životinjska pojila, zaštitne folije, ali i nepokriveni čamci, rabljene gume te slabo zatvorene septičke jame.

Širenjem informacija, stoji u letku, podići će se svijest građana o njihovom aktivnom uključivanju u mjere kontrole azijskog tigrastog komarca koji je u Hrvatskoj prisutan već 18 godina.